2001 DTC P0420 Catalyst System Efficiency Below Threshold - Subaru Outback - Subaru Outback Forums
 
LinkBack Thread Tools Rate Thread
post #1 of 4 (permalink) Old 03-08-2009, 07:13 PM
elanghout
Guest
 
Posts: n/a
2001 DTC P0420 Catalyst System Efficiency Below Threshold

I have a 2001 Outback 2.5L and my check engine light is on. I checked the system with a Actron ODB II AutoScanner and it came back saying with "P0420". I looked that up in my service manual and it came back as "Catalyst System Efficiency Below Threshold. Has anyone had this problem before and what did you do to fix it? Let me know if I am in the wrong General Area for this type of question. Thanks
Sponsored Links
Advertisement
 
post #2 of 4 (permalink) Old 03-08-2009, 08:08 PM
Registered User
 
Join Date: Jul 2007
Location: Lac Ste. Marie, Quebec
Car: 1997 SVX Bordeaux 2012 OBW 6 speed 1992 SVX Ebony 1992 SVX Claret
Posts: 1,163
Feedback Score: 0 reviews
PO420 is THE most common code of them all. There are literally dozens of threads on PO420. Use the search function and you'll have lots of reading.
Don't worry, 99.9% of the time it's not the catalytic convertors.
Blacky is online now  
post #3 of 4 (permalink) Old 03-08-2009, 08:17 PM
Super Moderator
 
AWDFTW's Avatar
 
Join Date: May 2007
Location: About to leave Chicago!
Car: 2003 2.5 4EAT with AWP.
Posts: 7,933
Feedback Score: 0 reviews
Commonly, but not always, it's a dying O2 sensor. Front need to be Subaru, rear can be generic.

2003 Outback: "Kaylee". 143,000 and counting.
Basics: Quaker State Ultimate Durability 5W30, PureOne oil filter, Fram air filter, Valvoline Maxlife Dex/Merc ATF, Mobil 1 75W90, Michelin Primacy MXV4.
Mods: Fumoto oil drain valve, Phillips VisionPlus low beams, HIR1 Phillips high beam upgrade, Nokya Hyper Yellow fog lights.

Also: More rust and parking lot scars than I care to think about.
AWDFTW is online now  
post #4 of 4 (permalink) Old 03-08-2009, 10:32 PM
Registered User
 
Join Date: Jul 2004
Location: Columbus, Ohio
Car: 00 Outback wagon 03 VDC wagon
Posts: 322
Feedback Score: 0 reviews
I just got the same code on my 00 today. This is the fourth or fifth time it has tripped the light. I clear it and it's gone for months. I second the weak 02 sensor but I believe another possible cause is an exhaust leak.
BOBOBW is online now  
Sponsored Links
Advertisement
 
Reply

Quick Reply
Message:
Options

Register Now

In order to be able to post messages on the Subaru Outback - Subaru Outback Forums forums, you must first register.
Please enter your desired user name, your email address and other required details in the form below.
User Name:
If you do not want to register, fill this field only and the name will be used as user name for your post.
Password
Please enter a password for your user account. Note that passwords are case-sensitive.
Password:
Confirm Password:
Email Address
Please enter a valid email address for yourself.
Email Address:

Log-in

Human Verification

In order to verify that you are a human and not a spam bot, please enter the answer into the following box below based on the instructions contained in the graphic.



User Tag List

Thread Tools
Show Printable Version Show Printable Version
Email this Page Email this Page
Rate This Thread
Rate This Thread:



Posting Rules  
You may post new threads
You may post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are On

 
For the best viewing experience please update your browser to Google Chrome