Cruise control light flashing??? - Subaru Outback - Subaru Outback Forums

SubaruOutback.org is the premier Subaru Outback Forum on the internet. Registered Users do not see the above ads.
Reply
 
LinkBack Thread Tools Rating: Thread Rating: 1 votes, 5.00 average.
Old 05-13-2010, 05:16 PM   #1 (permalink)
Registered User
 
JFGaspé's Avatar
 
Join Date: Apr 2010
Location: Gaspé, Québec
Car: 2006 outback 2.5i, blue atlantic and gray bottom
Posts: 15
Feedback Score: 0 reviews
Default Cruise control light flashing???

Hey guys!!

i am a new owner of a outback 06 and lately i am having trouble with my cruise control... I had it on when i was driving on a dry road (60mph) and all of a sudden the cruise control stopped working and the cruise light et the check engine came on.... and the cruise light started to flash. Its been doing that since it last occured...

Did it happen to any of you guys??

Is it a sensor or a breaker??

Thanks for the help!!
__________________
---Jean-François---

www.montbechervaise.ca
JFGaspé is offline   Reply With Quote Quick reply to this message
Sponsored Links
Advertisement
 
Old 05-13-2010, 06:24 PM   #2 (permalink)
Registered User
 
Join Date: May 2009
Location: Twin Cities
Car: 2008 Subaru Outback Ltd
Posts: 28
Feedback Score: 0 reviews
Default

You need to stop by an autoparts store and borrow their code scanner. The code may be preventing cruise from coming on.
klausc is offline   Reply With Quote Quick reply to this message
Old 05-14-2010, 06:18 AM   #3 (permalink)
ETC
Registered User
 
ETC's Avatar
 
Join Date: Jan 2007
Location: Southern Ca
Car: 00 OB 07 OBXT
Posts: 5,392
Feedback Score: 0 reviews
Default

The cruise will blink telling you it's disabled when the car senses a problem. Generally you will have a CEL along with it but, if it's a pending code, I've heard that sometimes only the Cruise will blink.

Did you goof around and do burnouts in the dirt ? I know it can happen from excessive spinning of the wheels [the TCU will get confused and set a pending code, also the cruise will blink]

Other issues could be, Knock sensor code from some bad gas, "gas cap code" [forget the number] from a loose gas cap and others but, lets start there.
ETC is offline   Reply With Quote Quick reply to this message
Old 05-14-2010, 02:12 PM   #4 (permalink)
Registered User
 
JFGaspé's Avatar
 
Join Date: Apr 2010
Location: Gaspé, Québec
Car: 2006 outback 2.5i, blue atlantic and gray bottom
Posts: 15
Feedback Score: 0 reviews
Default

actually i was going in straight line, driving very normal, dry asphalt on a sunny day.... But it stopped blinking yesterday night... Its the second time it does that and i started to think is the cable to the cruise control unit...Gas is fine (87 grade) and the cap was on properly... any other ideas....
__________________
---Jean-François---

www.montbechervaise.ca
JFGaspé is offline   Reply With Quote Quick reply to this message
Old 05-14-2010, 02:35 PM   #5 (permalink)
Registered User
 
miker104's Avatar
 
Join Date: Feb 2009
Location: N KY
Car: 1999 30th Anniversary Legacy 2.5L 4EAT
Posts: 653
Feedback Score: 0 reviews
Default

You need to get the CEL code read (PXXX) and bring that code back here. The CEL is preventing your Cruise from working and the Cruise light is flashing to tell you it can't work.

You may be able to disconnect your positive battery cable for 10 mins and step on the brake pedal for a minute to reset the ECU. That may put the CEL out and allow your cruise to work. If the CEL comes back on after you do that, you will need to get the code read.
miker104 is offline   Reply With Quote Quick reply to this message
Old 05-14-2010, 05:34 PM   #6 (permalink)
Registered User
 
JFGaspé's Avatar
 
Join Date: Apr 2010
Location: Gaspé, Québec
Car: 2006 outback 2.5i, blue atlantic and gray bottom
Posts: 15
Feedback Score: 0 reviews
Default

Alright, Thanks guys for the help!!! next time it happens i'll try your trick!! But for some reasons it works fine now...
__________________
---Jean-François---

www.montbechervaise.ca
JFGaspé is offline   Reply With Quote Quick reply to this message
Old 05-14-2010, 09:43 PM   #7 (permalink)
Registered User
 
roader's Avatar
 
Join Date: Feb 2010
Location: Alberta
Car: 2005 Legacy Outback 2.5i 5MT, 2005 Legacy GT Ltd AT sedan, 2005 Legacy GT Ltd AT wagon, 2001 Legacy GT Ltd AT sedan, 2000 Legacy GT AT sedan
Posts: 47
Feedback Score: 0 reviews
Default

JF, our '05 set-off the CEL and blinking cruise light twice following a loss of power which brought the vehicle down to 10 - 15 kph. Both times it coded a faulty accelerator assembly. This (ghostwalking) car is now on its 3rd accelerator assembly. Hopefully your warning light faults are relatively harmless.
roader is offline   Reply With Quote Quick reply to this message
Old 06-16-2010, 10:52 AM   #8 (permalink)
Registered User
 
marcc's Avatar
 
Join Date: Jul 2009
Location: columbia, sc
Car: 2005 3.0R VDC Limited Wagon
Posts: 145
Feedback Score: 0 reviews
Default

the exact same thing happened to me last night at 2 a.m.. i was driving on the interstate, came upon a horrible storm, then stopped for a while. the rain let up a bit, but the check engine light came on and the cruise flashed. i had to keep on driving to get home, and it's the same this morning. i checked the gas cap and will try the battery disconnect/brake peddle trick. thanks miker104!

so, i could take my car to advance auto parts and they scan for free? they do that?
marcc is offline   Reply With Quote Quick reply to this message
Old 06-16-2010, 11:30 AM   #9 (permalink)
Registered User
 
PaulO's Avatar
 
Join Date: May 2010
Location: South Africa
Car: 2006 Subaru Outback 2.5
Posts: 110
Feedback Score: 0 reviews
Default

I took delivery of a 2004 3.0 Outback on the 27th May, and the lights came on less than 100 yards from the dealer...they have had the car ever since, finally traced it to a faulty TCU and a whole host of other faults...so they contacted me yesterday, they are cancelling the deal and giving me an 06 2.5 OB A/T at cost price...still with maintenance contract...only 46000 km on the clock, so it looks as if I got a sweet deal! ;D

@marcc - Don't you have a dealer you can take it to? They usually check and re-set the thing in about 10 minutes...99% of the time it is your cat that is at fault.
PaulO is offline   Reply With Quote Quick reply to this message
Old 06-16-2010, 11:33 AM   #10 (permalink)
Registered User
 
Join Date: May 2009
Location: Twin Cities
Car: 2008 Subaru Outback Ltd
Posts: 28
Feedback Score: 0 reviews
Default

Most autoparts store will either lend you the use of a scanner to use in the parking lot. Pepboys and Autozone will have a store clerk read the codes for you, but they will not clear any.

Yes, CEL = check engine light.
klausc is offline   Reply With Quote Quick reply to this message
Sponsored Links
Advertisement
 
Reply


Quick Reply
Message:
Options

Register Now

In order to be able to post messages on the Subaru Outback - Subaru Outback Forums forums, you must first register.
Please enter your desired user name, your email address and other required details in the form below.
User Name:
If you do not want to register, fill this field only and the name will be used as user name for your post.
Password
Please enter a password for your user account. Note that passwords are case-sensitive.
Password:
Confirm Password:
Email Address
Please enter a valid email address for yourself.
Email Address:

Log-in

Human Verification

In order to verify that you are a human and not a spam bot, please enter the answer into the following box below based on the instructions contained in the graphic.



Thread Tools
Rate This Thread
Rate This Thread:

Posting Rules
You may post new threads
You may post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are On



All times are GMT -4. The time now is 01:54 AM.



Powered by vBulletin®
Copyright ©2000 - 2014, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Friendly URLs by vBSEO 3.3.2
Copyright 2009-2010 SubaruOutback.org. All Rights Reserved.