Subaru Outback Forums banner

2012 3.6r Grzechot łańcucha rozrządu?

5.4K views 12 replies 3 participants last post by  turtlesarethebest  
#1 ·
Próbowałem zdiagnozować grzechotanie dochodzące z mojego silnika 3.6r i myślę, że potencjalnie może to być napinacz łańcucha rozrządu.

Początkowo myślałem, że może to być łożysko pompy wspomagania kierownicy, ponieważ samochód był prowadzony przy niskim poziomie płynu wspomagania kierownicy i ciągle wył, pomimo wymiany uszkodzonego węża dolotowego, oringu i płynu. (Pompa była zła, nigdy nie udało się pozbyć wycia, a wymiana pompy rozwiązała problem). Wydaje się również, że ten samochód zmienia obroty dość dramatycznie, gdy kierownica jest skręcana z miejsca. Brzmi również tak, jakby dochodziło z pompy wspomagania kierownicy.

Zrobiłem więcej badań i wyglądało na to, że potencjalnie może to być łożysko napinacza paska osprzętu. Zdjąłem pasek i łożysko napinacza było zdecydowanie złe (głośne i miało dużo luzu), więc je wymieniłem, ale hałas nadal się utrzymuje.

Grzechotanie jest dość przerywane i wydaje się występować tylko wtedy, gdy samochód jest ciepły, na biegu jałowym i na biegu. Poruszanie kierownicą w przód i w tył zwykle powodowałoby ponowne pojawienie się hałasu, dlatego myślałem, że to pompa.

Kiedy samochód jest na parkingu lub na luzie (a więc na wyższych obrotach), hałas zwykle nie występuje, chyba że na silniku występuje jakiś rodzaj obciążenia (np. skręcanie kierownicy).

Zaczynam się zastanawiać, czy mogę mieć uszkodzone elementy napinacza łańcucha rozrządu? Jaki jest najlepszy sposób, aby to przetestować? Spróbuję zdjąć pasek osprzętu, aby sprawdzić, czy będzie kontynuowany bez niego, ale może być trudno go wywołać bez uruchomionego osprzętu.

Oto film pokazujący dźwięk.

Najpierw występuje w 0:15 sekundzie, a następnie robi się naprawdę źle w 0:50 sekundzie, kiedy wrzucam bieg.

#2 ·
Brzmi to dla mnie tak, jakby źródło hałasu znajdowało się poza pokrywą łańcucha rozrządu, jak jakieś inne łożysko napędzane paskiem osprzętu. Czy sprawdziłeś je wszystkie, czy tylko napinacz? Może spróbuj lepiej zlokalizować dźwięk. Czy wymieniłeś cały napinacz, czy tylko łożysko?

#3 ·
Brzmi to dla mnie tak, jakby źródło hałasu znajdowało się poza pokrywą łańcucha rozrządu, jak jakieś inne łożysko napędzane paskiem osprzętu. Czy sprawdziłeś je wszystkie, czy tylko napinacz? Może spróbuj lepiej zlokalizować dźwięk. Czy wymieniłeś cały napinacz, czy tylko łożysko?

Wymieniłem tylko łożysko. Naprawdę myślałem, że problemem jest łożysko napinacza, ponieważ wcześniej było zdecydowanie głośne i szorstkie, a teraz jest ciche i gładkie, ale to musi być przypadek, ponieważ problem nadal występuje. Bez paska żadne z łożysk nie wydawało się wydawać żadnego hałasu ani mieć dużego luzu, ale może nie byłoby to zauważalne podczas obracania ręką?

Wypróbuję sztuczkę ze śrubokrętem i kartonem po mleku i zobaczę, czy uda mi się zlokalizować to bardziej.

#4 ·
Nie brzmi to dla mnie jak łańcuch rozrządu, ponieważ jest za głośny.

Sprawdź wentylatory chłodnicy, wiadomo, że w Twoim modelu ulegają awarii.

Drugą myślą, jaką miałem, jest to, że są dwa koła pasowe napinacza paska osprzętu, czy wymieniłeś łożyska w obu z nich?

Trawa morska

• Like
Reactions: Flood1913
#6 ·
Nie brzmi to dla mnie jak łańcuch rozrządu, ponieważ jest zbyt głośny.

Sprawdź wentylatory chłodnicy, wiadomo, że w twoim modelu ulegają awarii.

Drugą myślą, jaką miałem, jest to, że są dwa koła pasowe napędu paska osprzętu, czy wymieniłeś łożyska w obu?

Seagrass
Zmieniłem tylko ten na napinaczu, ponieważ drugi jest martwy i cichy.

#5 ·
Zastanawiam się również, czy Twój napinacz przeciekał i czy słaby napinacz może powodować tego rodzaju hałas. Nie jestem mechanikiem, tylko zwykłym facetem.

• Like
Reactions: Flood1913
#7 ·
Więc właśnie uruchomiłem samochód bez paska osprzętu i nie wydawał żadnego dźwięku, jednak obroty były również wyższe niż zwykle, ponieważ nie miał obciążenia. Obróciłem wszystko ręcznie i wszystko wydawało się w porządku. Wypróbowałem sztuczkę ze śrubokrętem + lejkiem i wydaje się, że jest dość głośno zarówno między pompą wspomagania kierownicy, jak i alternatorem, ale ciszej na silniku i sprężarce klimatyzacji. Biorąc pod uwagę, że wymieniłem już pompę wspomagania kierownicy, czy może to być alternator? Myślę, że przy niższych obrotach alternator musi ciężej pracować i może coś powoduje ten hałas?

#8 ·
Nie wiem - ten dźwięk grzechotania, który miałeś, nie wydaje mi się być tym, czego oczekiwałbym po odgłosie łożyska, ale brzmi jak coś na wolnym powietrzu, a nie coś, co jest zanurzone w oleju wewnątrz pokrywy łańcucha rozrządu. Istnieje niewielka szansa, że to coś innego grzechocze, stykając się z czymś innym, tylko przy określonych obrotach pod obciążeniem, powodując jego ruch lub wibracje, jak sztywna linia. Cholera, czy to może być nawet osłona termiczna lub coś w tym stylu?

#9 ·
Okej, jestem w 90% pewien, że rozgryzłem problem. Zauważyłem, że kiedy ponownie zdejmowałem pasek, napinacz jest dość ciężko wcisnąć i wydaje skrzypiący dźwięk. Rozgrzałem samochód i po zdjęciu obudowy filtra powietrza widzę, że korpus napinacza wibruje, gdy słychać ten dźwięk. Jak tylko dźwięk ustaje, napinacz przestaje wibrować. Dźwięk zaczyna się ponownie, a korpus napinacza znów się trzęsie. Założyłem konstrukcję ze śrubokrętem i lejkiem na korpus napinacza, a dźwięk jest o wiele głośniejszy niż w przypadku jakichkolwiek akcesoriów. Napinacz znajduje się również pomiędzy alternatorem a pompą wspomagania kierownicy, dlatego oba te elementy brzmiały tak samo głośno. Zamierzam wymienić pasek + napinacz jutro lub w ten weekend i zaktualizuję informację, aby potwierdzić, czy to było rozwiązanie.

Myślę, że łożysko było uszkodzone, ale ponieważ jeździłem z uszkodzonym łożyskiem przez tak długi czas, uszkodziło to sam napinacz.

#11 ·
Czy możliwe, że dostałeś niewłaściwe koło pasowe?

Właściwie to wymieniłem tylko łożysko wewnątrz koła pasowego. Wychodzi dość łatwo z odrobiną delikatnej perswazji młotkiem i nasadką. Mój napinacz jest jednak inny, ponieważ mój samochód jest z 2012 roku i ma tradycyjną pompę wspomagania kierownicy. Chyba nowe muszą mieć elektryczną pompę wspomagania kierownicy, więc pasek prowadzi inaczej. W tym filmie puste miejsce po lewej stronie alternatora to miejsce, w którym znajduje się moja pompa wspomagania kierownicy. Mój napinacz jest sprężynowy i nieregulowany

#13 ·
Na wypadek, gdyby ktoś znalazł to przez wyszukiwarkę Google, ponieważ ma grzechotkę z przodu swojego Subaru Outback 4. generacji, która nie jest spowodowana łożyskiem napinacza, to rzeczywiście był zespół napinacza. W moim przypadku łożysko również było uszkodzone, ale wymiana tylko łożyska nie rozwiązała problemu. Wymieniłem napinacz i teraz jest cicho, dziękuję wszystkim za pomoc.