Diody LED z czasem ulegają degradacji. Nie jest to koniecznie zmiana liniowa, ale wszystkie diody LED stają się ciemniejsze w miarę użytkowania.
Światła LED z czasem zdecydowanie się ściemniają - byłem tego świadkiem na własnej skórze, ale w przypadku domowych opraw i żarówek LED. Nie jestem pewien, w jakim stopniu jest to starzenie się luminoforu lub co to powoduje. Jestem pewien, że istnieją pewne technologie LED, które działają dłużej niż inne, a produkty LED, które posiadam, to w większości tanie produkty konsumenckie.
Wiele świateł ulicznych jest również konwertowanych na LED i jestem ciekaw, jak łatwo wymienia się elementy LED w tych światłach - z pewnością są one zaprojektowane tak, aby były trwałe, ale nie będą działać wiecznie.
Szukałem, aby sprawdzić, czy mogę znaleźć wymagania dotyczące trwałości strumienia świetlnego od SAE lub NHSTA i nic nie znalazłem, ani nie mogę znaleźć niczego o L70 (godzinach do momentu, gdy moc wyjściowa zostanie zredukowana do 70% pierwotnej jasności) dla reflektorów samochodowych LED OEM.
Biorąc pod uwagę, że większość z nas nie jeździ na przykład 4 godziny każdej nocy, powiedzmy, że jedna godzina jazdy nocą dziennie to normalne użytkowanie.
Jeśli dioda LED wytrzyma 1000 godzin, to tylko 3 lata. 10 000 godzin to 30 lat.
Pobieżne wyszukiwanie wskazuje, że typowe wartości L70 dla ogólnych diod LED wynoszą zwykle od 25 000 do 50 000 godzin.
Jeśli nasze reflektory wytrzymują 25 000 godzin, w oczekiwanej 20-letniej żywotności pojazdu to 7300 dni, a jeśli jeździlibyśmy z włączonymi reflektorami 8 godzin dziennie, to 58 400 godzin, więc reflektory wytrzymałyby tylko 10 lat w takim tempie.
Z mojego doświadczenia wynika, że dioda LED straci zauważalną jasność przez pierwsze 1000 godzin, a po tym przyciemnianie jest wolniejsze i trudniej je zauważyć.