Subaru Outback Forums banner

2024 Ograniczone światła do jazdy dziennej nie działają

13K views 41 replies 18 participants last post by  zubuhroo  
#1 ·
Było już omawiane na starszych modelach Outback
Przełącznik świateł jest w pozycji Auto
Przełącznik świateł przeciwmgielnych jest wyłączony
Myślę, że powinno wyglądać jak na drugim zdjęciu

Samochód jest w trybie Drive

Myśli?

#2 ·
Inni również to zauważyli - wersje Stanów Zjednoczonych z 2024 roku używają reflektorów jako świateł do jazdy dziennej, a nie światła w kształcie litery C. Tak naprawdę nie jestem pewien, dlaczego wprowadzono tę zmianę. Myślę, że ktoś użył czegoś z rynku wtórnego, aby światło C zapalało się jako światło do jazdy dziennej w 2024 roku, ale w tej chwili nie mogę znaleźć tego postu.

#10 ·
Inni również to zauważyli - wersje na Stany Zjednoczone z 2024 roku używają reflektorów jako świateł do jazdy dziennej, a nie światła w kształcie litery C. Tak naprawdę nie wiem, dlaczego wprowadzono tę zmianę. Myślę, że ktoś użył czegoś z rynku wtórnego, aby światło C zapalało się jako światło do jazdy dziennej w 2024 roku, ale w tej chwili nie mogę znaleźć tego postu.
To do bani. Byłbym rozczarowany, gdybym dostał wersję touring i się o tym dowiedział.

#4 ·
Moje światła do jazdy dziennej (DRL) w wersji Limited z 2023 roku wyglądają jak na pierwszym zdjęciu, są wystarczająco jasne, aby jeździć po zmroku, ale nie tak jasne jak pełne światła przednie. Do niedawna myślałem, że skoro światła deski rozdzielczej przechodzą w tryb nocny, moje światła do jazdy dziennej przełączają się na pełną moc, ale tak nie jest.

#5 ·
Moje światła do jazdy dziennej (DRL) w wersji Limited z 2023 roku wyglądają jak na pierwszym zdjęciu, są wystarczająco jasne, aby jeździć po zmroku, ale nie tak jasne jak pełne światła. Do kilku dni temu myślałem, że skoro światła na desce rozdzielczej przechodzą w tryb nocny, moje światła DRL przełączają się na pełną moc, ale tak nie jest.
Dzięki
Wygląda na to, że wracają do przeszłości, używając świateł mijania o niskiej mocy do DRL

#6 ·
Mój '24 Legacy (wersja kanadyjska) używa również żarówki reflektora o niskiej intensywności jako DRL.

Myślę, że Subaru mogło zaoszczędzić na DRL, teraz używasz diody LED reflektora w 100% czasu, gdy samochód jest uruchomiony - Nie jestem pewien, czy wpłynie to na żywotność diody LED, zwłaszcza biorąc pod uwagę, że nie można jej wymienić (trzeba wymienić cały reflektor za $$$$).

#7 ·
Nie jestem pewien, czy wpłynie to na żywotność diody LED, zwłaszcza biorąc pod uwagę, że nie można jej wymienić (trzeba wymienić cały reflektor za $$$$).
SERIO! Nie wiedziałem o tym. Muszę sprawdzić diody LED w naszym Foresterze z 22 roku, żeby zobaczyć, czy tak jest. To jest cholernie niedorzeczne. Zastanawiam się, jaki geniusz inżynierii wpadł na pomysł, żeby tak zrobić?

#8 ·
Z tego, co czytałem, ma to związek z nowym prawem w Kanadzie, które wymaga w pełni automatycznych reflektorów - wydaje się, że poza Kanadą i USA, większość modeli 2023-2024 w pozostałej części świata ma lepiej wyglądające reflektory C. Założę się, że to także środek oszczędnościowy, posiadanie jednego projektora LED, który obsługuje wszystkie 3 tryby. Muszę powiedzieć, że nie podoba mi się nowy design zarówno Outbacka, jak i Crosstreka... ich reflektory wyglądają na drodze zbyt mazdowsko. Światła do jazdy dziennej typu C były znacznie bardziej wyraźnie Subaru.

#12 ·
Diody LED z czasem ulegają degradacji. Nie jest to koniecznie zmiana liniowa, ale wszystkie diody LED stają się ciemniejsze w miarę użytkowania.
Światła LED z czasem zdecydowanie się ściemniają - byłem tego świadkiem na własnej skórze, ale w przypadku domowych opraw i żarówek LED. Nie jestem pewien, w jakim stopniu jest to starzenie się luminoforu lub co to powoduje. Jestem pewien, że istnieją pewne technologie LED, które działają dłużej niż inne, a produkty LED, które posiadam, to w większości tanie produkty konsumenckie.

Wiele świateł ulicznych jest również konwertowanych na LED i jestem ciekaw, jak łatwo wymienia się elementy LED w tych światłach - z pewnością są one zaprojektowane tak, aby były trwałe, ale nie będą działać wiecznie.

Szukałem, aby sprawdzić, czy mogę znaleźć wymagania dotyczące trwałości strumienia świetlnego od SAE lub NHSTA i nic nie znalazłem, ani nie mogę znaleźć niczego o L70 (godzinach do momentu, gdy moc wyjściowa zostanie zredukowana do 70% pierwotnej jasności) dla reflektorów samochodowych LED OEM.

Biorąc pod uwagę, że większość z nas nie jeździ na przykład 4 godziny każdej nocy, powiedzmy, że jedna godzina jazdy nocą dziennie to normalne użytkowanie.

Jeśli dioda LED wytrzyma 1000 godzin, to tylko 3 lata. 10 000 godzin to 30 lat.

Pobieżne wyszukiwanie wskazuje, że typowe wartości L70 dla ogólnych diod LED wynoszą zwykle od 25 000 do 50 000 godzin.

Jeśli nasze reflektory wytrzymują 25 000 godzin, w oczekiwanej 20-letniej żywotności pojazdu to 7300 dni, a jeśli jeździlibyśmy z włączonymi reflektorami 8 godzin dziennie, to 58 400 godzin, więc reflektory wytrzymałyby tylko 10 lat w takim tempie.

Z mojego doświadczenia wynika, że dioda LED straci zauważalną jasność przez pierwsze 1000 godzin, a po tym przyciemnianie jest wolniejsze i trudniej je zauważyć.

#13 ·
Było to omawiane wcześniej w starszych modelach Outback
Przełącznik świateł jest w pozycji Auto
Przełącznik świateł przeciwmgielnych jest wyłączony
Myślę, że powinno to wyglądać jak na drugim zdjęciu

Samochód jest w trybie Drive

Myśli?

View attachment 572603
samochód musi być w trybie Drive, a hamulec postojowy NIE może być zaciągnięty, jeśli hamulec postojowy jest włączony, natychmiast się wyłączają...

#15 ·
Samochód musi być w trybie Drive, a hamulec postojowy NIE może być włączony, jeśli hamulec postojowy jest włączony, natychmiast się wyłączają...
OP ma prawidłowo skonfigurowany pojazd. Jak zauważono - reflektor jest światłem do jazdy dziennej w ich roczniku i to światło jest wyraźnie widoczne na zdjęciu.

#22 ·
W niektórych obszarach jazda ze światłami postojowymi jest nielegalna, ale można jeździć ze światłami do jazdy dziennej
w takim przypadku nazwanie tej pozycji ze wszystkimi światłami włączonymi z wyjątkiem reflektorów pozycją "światła dzienne" może wpędzić ludzi w kłopoty, ponieważ jest to uważane za "światła postojowe".

#30 ·
Mój '24 nie ma już 'DRL'. Dodatkowo ma ustawienie 'OFF', ale nie działa; w zasadzie jest jak auto, ponieważ reflektory włączają się bez względu na wszystko. I nie można wyłączyć reflektorów jako DRL. I tak, też byłem wkurzony, kiedy zobaczyłem, że nie ma już 'C' DRL:mad:. Cóż.
Kiedy po raz pierwszy dostałem swój, byłem rozczarowany, że nie można już jeździć bez włączonych reflektorów.

#26 ·
Diody LED z czasem ulegają degradacji. Nie jest to koniecznie zmiana liniowa, ale wszystkie diody LED będą się przyciemniać podczas użytkowania.

Byłoby interesujące dowiedzieć się, jaka jest oczekiwana żywotność diod LED, których używa Subaru, zanim staną się zbyt słabe do użytku.

Nie podoba mi się ta zmiana; było to niepożądane odkrycie, kiedy sprowadziliśmy 24MY Touring. Chciałbym, żeby była to opcja w ustawieniach samochodu, ponieważ myślę, że światła C nadal tam są.

Wysłane z mojego iPhone'a za pomocą Tapatalk Pro
Światła LED z pewnością przyciemniają się z czasem - byłem tego świadkiem osobiście, ale w przypadku domowych opraw i żarówek LED. Nie jestem pewien, ile z tego to starzenie się luminoforu lub co to powoduje. Jestem pewien, że istnieją pewne technologie LED, które działają dłużej niż inne, a produkty LED, które posiadam, to w większości tanie produkty konsumenckie.

Wiele świateł ulicznych jest również konwertowanych na LED i jestem ciekaw, jak łatwo wymienia się elementy LED w tych światłach - z pewnością są one zaprojektowane tak, aby były trwałe, ale nie będą działać wiecznie.

Szukałem, aby sprawdzić, czy mogę znaleźć wymagania dotyczące trwałości strumienia świetlnego od SAE lub NHSTA i nie mogłem nic znaleźć, ani nie mogę znaleźć niczego o L70 (godziny do momentu, gdy strumień świetlny zostanie zredukowany do 70% pierwotnej jasności) dla reflektorów samochodowych LED OEM.

Załóżmy, że większość z nas nie jeździ przez powiedzmy 4 godziny każdej nocy, powiedzmy, że jedna godzina jazdy nocą dziennie to normalne użytkowanie.

Jeśli dioda LED wytrzyma 1000 godzin, to tylko 3 lata. 10 000 godzin to 30 lat.

Pobieżne wyszukiwanie wskazuje, że typowe wartości L70 dla diod LED wynoszą zwykle od 25 000 do 50 000 godzin.

Jeśli nasze reflektory wytrzymają 25 000 godzin, w oczekiwanej 20-letniej żywotności pojazdu to 7300 dni, a jeśli jeździlibyśmy z włączonymi reflektorami przez 8 godzin dziennie, to 58 400 godzin, więc reflektory wytrzymałyby tylko 10 lat w takim tempie.

Z mojego doświadczenia dioda LED straci zauważalną jasność przez pierwsze powiedzmy 1000 godzin, a potem przyciemnianie jest wolniejsze i trudniej je zauważyć.
Moje długoterminowe doświadczenia z diodami LED pochodzą z użytku domowego. Od 2014 roku mam żarówki LED w całym domu. W tym czasie spaliła mi się jedna (1) żarówka i były to elementy elektroniczne, a nie sam chip LED. Awaria polegała na tym, że żarówka działała dobrze, a po około godzinie zaczynała migotać.

Jedną ze zmiennych było to, że wszystkie nasze obwody oświetleniowe na głównym poziomie mają ściemniacze, które były dopasowane do oświetlenia. Producenci żarówek i producenci ściemniaczy mają tabele kompatybilności i wyniki testów, a my używaliśmy tylko tych samych żarówek i ściemniaczy, które zostały przetestowane. Teraz zbliżamy się do 10 roku i wszystkie wydają się jasne jak zawsze (prawdopodobnie jakieś przyciemnianie, ale niezauważalne). Większość żarówek jest biała, a nie miękka biała, ponieważ można je przyciemniać. Ściemnianie nie byłoby problemem w samochodach, ale ściemnianie DRL powinno być w porządku, ponieważ nie jest to zmienne ściemnianie.

Zrobiło to dużą różnicę w miesięcznym rachunku za prąd.

Jeśli uważasz, że obecne reflektory LED z niewymiennymi elementami są drogie, poczekaj na nowe, adaptacyjne wiązki świateł drogowych. Będą kosztować więcej niż moje pierwsze kilka samochodów. To część problemu stojącego za gwałtownie rosnącymi kosztami ubezpieczenia samochodu - wymiana tych złożonych zespołów, części i chipsetów w naprawach powypadkowych, zwłaszcza w starszych pojazdach.

Podejrzewam, że przejście na niewymienne emitery światła ma kolejną korzyść dla organów regulacyjnych; ma zapobiegać niesprawdzonym i niezgodnym konwersjom. Biorąc pod uwagę niewielki rozmiar chipa LED, znormalizowany wymienny emiter można łatwo zaprojektować i wykonać, ale oznacza to, że wszyscy producenci samochodów i lamp LED musieliby zgodzić się na standard, co oznacza utratę przychodów ze sprzedaży części zamiennych. Wymuszona przestarzałość jest również sposobem na ograniczenie starszych pojazdów, które nie są zgodne z coraz większą liczbą przepisów dotyczących bezpieczeństwa i emisji spalin. Zmusi to również więcej kupujących do leasingu i "subskrypcji samochodowych" z powodu coraz wyższych cen.

Jak w wielu sprawach, musisz podążać za pieniędzmi i uważnie patrzeć, kto co mówi w porównaniu z tym, kto otrzymuje "wartość dla akcjonariuszy".

• Helpful
Reactions: SilverOnyx
#27 ·
Kolejną kwestią jest to, że coraz bardziej rygorystyczne kryteria testowania reflektorów przez organizacje takie jak IIHS oczekują super jasnych świateł na określonych odległościach i wysokościach, i prawie żadnego "oślepiania" w tym samym czasie, co zmusza konstrukcję reflektorów do bycia ultra jasną z niezwykle ostrymi odcięciami, a to można osiągnąć tylko dzięki precyzyjnemu oświetleniu. Ostatecznie reflektory są projektowane do testów, a jeśli test nie jest ważny dla warunków rzeczywistych, wynikiem mogą być reflektory, które przechodzą test, ale niekoniecznie są optymalne dla widoczności w nocy. Osobiście uważam, że jednolitość reflektorów i bardziej stopniowe, a nie absolutne odcięcie, dałyby bardziej naturalne widzenie. Członkowie forum skarżyli się, że reflektory są zbyt jasne na dole i nie wystarczająco jasne powyżej odcięcia. To bardzo nienaturalne.

Przyzwyczaiłem się do tego, więc nie jest to dla mnie problem, ale po prostu nie jestem przekonany, że to naprawdę idealne oświetlenie.

• Like
Reactions: Roundabout2021
#28 ·
Kolejną kwestią jest to, że coraz bardziej rygorystyczne kryteria testowania reflektorów przez organizacje takie jak IIHS oczekują super jasnych świateł na określonych odległościach i wysokościach, a jednocześnie prawie żadnego „oślepiania”, co zmusza konstrukcję reflektorów do bycia ultra jasną z niezwykle ostrymi odcięciami, a to można osiągnąć tylko dzięki precyzyjnemu oświetleniu. Ostatecznie reflektory są projektowane do testów i jeśli test nie jest ważny dla warunków rzeczywistych, wyniki mogą być takie, że reflektory przechodzą test, ale niekoniecznie są optymalne dla widoczności w nocy. Osobiście uważam, że jednolitość reflektorów i bardziej stopniowe, a nie absolutne odcięcie, dałyby bardziej naturalny obraz. Członkowie forum skarżyli się na reflektory, które są zbyt jasne w dół i nie wystarczająco jasne powyżej odcięcia. To bardzo nienaturalne.

Przyzwyczaiłem się do tego, więc nie stanowi to dla mnie problemu, ale po prostu nie jestem przekonany, że to naprawdę idealne oświetlenie.

Zgadzam się. Dodajmy do tego starzejącą się populację, w której starsi ludzie skarżyli się na oślepianie reflektorami do DOT i NHTSA, a otrzymasz nieuniknione skargi.

Nie miałem problemów z odcięciem i faktycznie je powitałem, ponieważ od połowy lat 70. jeżdżę samochodami z europejskimi konwersjami H4 E-Code. Mój Hyundai Santa Fe z 2010 roku był pierwszym samochodem, w którym nie czułem się niedoświetlony, a Subaru jest jeszcze lepsze. E-Code ma również ostre odcięcia, ale ze skośnym podbiciem odcięcia po prawej stronie, aby uzyskać większą odległość po prawej stronie drogi, aby dostrzec pieszych, zwierzęta i inne przeszkody, bez potrzeby używania świateł drogowych. Dla mnie to tak, jakby USA w końcu wchodziły w światło (40 lat za późno, więc mniej więcej normalnie), ale wciąż unika podbicia po prawej stronie.

Naprawdę, naprawdę lubię obrotowe reflektory w Outbacku.

Jednak oznacza to, że celowanie jest bardzo krytyczne. Część z tego można by wyeliminować za pomocą samopoziomujących wiązek, które kompensują, gdy masz 4 osoby w samochodzie lub ładunek, ale to zwiększa koszty. Jedyny raz, kiedy zostałem oślepiony w OB, było z cięższymi pasażerami z tyłu lub ładunkiem ładunku.

• Like
Reactions: SilverOnyx
#35 ·
Wiem, że wszyscy już to przerobiliście na śmierć, ale oto zdjęcia ustawień świateł OBW:

Ustawienie ŚWIATŁA WŁĄCZONE:
Image
Ustawienie AUTO:
Image

Ustawienie świateł postojowych:
Image

Ustawienie WYŁ:
Image

Wszystkie zdjęcia zostały zrobione o zmierzchu i jest wystarczająco ciemno, aby AUTO włączyło reflektory. Zrobiłem również zdjęcia z samochodem w trybie Drive, ale były identyczne. Widziałem podświetlenie akcentowe C, gdy miałem ustawienie WYŁ. podczas jazdy, więc może ustawienie WYŁ. jest wyzwalane przez coś innego niż Drive? 🤷 Kto wie?

#36 ·
Wiem, że już to przerobiliście na śmierć, ale oto zdjęcia ustawień świateł OBW:

Ustawienie ŚWIATŁA WŁĄCZONE:
View attachment 572925 Ustawienie AUTO:
View attachment 572926
Ustawienie Świateł postojowych:
View attachment 572927 Ustawienie WYŁ:
View attachment 572928

Wszystkie zdjęcia zostały zrobione o zmierzchu i jest wystarczająco ciemno, aby AUTO włączyło reflektory. Zrobiłem również zdjęcia z samochodem w trybie Drive, ale były identyczne. Widziałem podświetlone światła akcentujące C, gdy miałem ustawienie WYŁ podczas jazdy, więc może ustawienie WYŁ jest wyzwalane przez coś innego niż Drive? 🤷 Kto wie?
Myślę, że Wilderness to szczególny przypadek i nadal działa jak 20-22. Reszta wersji od 23 używa reflektorów jako DRL. Tak jest w moim 23 Premium, jeśli ktoś ma inne doświadczenia, proszę o zamieszczenie posta.

#38 ·
Cofnąłem do okna w ciągu dnia i użyłem mojej kamery cofania, aby sprawdzić, że światła tylne świeciły tylko wtedy, gdy przełącznik reflektorów był w starych pozycjach świateł mijania i postojowych, były wyłączone, gdy przełącznik był w pozycjach Auto i Off.
Pytanie brzmi, czy tylne światła zapalają się w nocy, gdy przełącznik jest w pozycji off? Wiemy, że reflektory włączają się w nocy, gdy przełącznik jest w pozycji off dla wszystkich 23, z wyjątkiem Wilderness.