Subaru Outback Forums banner

Marka przegubu kulowego

16K views 41 replies 16 participants last post by  ktb740  
#1 ·
Słyszałem spory hałas wracając do domu po wybojach, ewidentnie obecny problem.... Sworzeń kulowy jest uszkodzony, do tego stopnia, że nim nie jeżdżę. 75 tys. mil, jeśli ktoś się zastanawia.

W każdym razie, kupuję jutro jeden, zadzwonię (prawdopodobnie skończę z oem), ale pomyślałem, że zobaczę, czy są dobre części zamienne, o które można zapytać.

Dzięki!

#2 ·
Miałem dobre doświadczenia z Mevotech, po prostu kupuję cały zespół wahacza, który jest dostarczany ze wszystkimi nowymi tulejami. Przy twoim przebiegu istnieje prawdopodobieństwo, że tylna dolna tuleja jest rozerwana lub bliska rozerwaniu, więc wymiana całego wahacza ze wszystkimi nowymi tulejami i przegubami może być najlepszą opcją.

#6 ·
Dzięki wszystkim. Też nie jestem fanem mooga i, jak się spodziewałem, większość sklepów z częściami tutaj ma ten jeden. Mevotech to "specjalistyczna" marka, jak się wydaje, i jest zbyt fantazyjna, żeby tu była dostępna, mogę ją kupić online, ale to zajmuje czas, którego nie mam (argh...). Zamierzam dzisiaj zrobić jeden oem i być może zamówić kilka zespołów MT, żeby mieć. Pomyślałem, że zapytam na wypadek, gdyby został jakiś fantastyczny producent (są coraz rzadsze).

#7 ·
Widzę tylko subiektywne opinie na temat "najlepszej" marki. Możesz to wygooglować i dowiedzieć się więcej.
Oto jeden wygooglowany pod hasłem "oceny części przegubów kulowych".

#8 ·
Widzę tylko subiektywne opinie na temat "najlepszej" marki. Możesz to wygooglować i dowiedzieć się więcej.
Oto jeden wygooglowany pod hasłem "ball joint parts ratings".
Wcale nie subiektywne, doświadczenie z prawdziwego świata.

Jestem aktywny w świecie Dodge CTD od dłuższego czasu i kiedy potrzebowałem przegubów kulowych do mojego starego '05, wybrałem Moog. Samochód nigdy więcej nie prowadził się dobrze i NIE było to spowodowane problemem z ustawieniem kół. Była to powszechna skarga, a niektórzy byli tym na tyle zaniepokojeni, że wymienili je z powrotem na OEM lub droższe marki butikowe, a samochody znów prowadziły się prawidłowo. Po prostu się z nimi trzymałem. Coś w dopasowaniu/wykończeniu Moogów sprawiało, że były sztywne lub ciężkie. Moog to tylko kolejna firma z długiej listy, która żyje z dawnej, szanowanej nazwy, sprzedając mierne rzeczy.

#12 ·
Nie jestem wielkim fanem Dodge'a. Każda marka, na której ich używałem, spisywała się dobrze. Każdy ma swoje.
Nie prosiłem cię o kupno jednego, po prostu zwróciłem uwagę, że Moogs spisywały się słabo, podczas gdy OEM i inne marki działały dobrze, przy wszystkich innych stałych. Dość prosta sprawa. Z pewnością używaj tego, co chcesz.

#18 ·
Właśnie wymieniłem całe dolne wahacze w moim z RockAuto. Swoją drogą, sworzeń kulowy to ból d**y, żeby go z powrotem włożyć. I nie planuj używać żadnych zestawów prasowych ze sklepów z częściami samochodowymi, nie pasują.
Czy użyłeś po prostu dużego młotka, czy czegoś innego? Czy udało Ci się wepchnąć łom w rozszczepione złącze, aby je trochę rozdzielić i umożliwić łatwiejsze wsunięcie sworznia kulowego?

#25 ·
Właśnie wymieniłem przeguby kulowe w Crosstreku mojej żony. Ból w @$$. Zwłaszcza bez zdejmowania czegokolwiek, co wymaga ustawienia. Zdecydowanie musiałem odkręcić łącznik stabilizatora, co prawdopodobnie spowoduje konieczność wymiany. Bądź przygotowany na wymianę łączników. W moim Outbacku zrobiłem kompletne wahacze. Zostawiłem kolumnę MacPhersona przykręconą do zwrotnicy i nie wymagało to ustawiania. Żadnego ustawiania również w samochodzie żony, ale prawie tak samo, jeśli nie trudniej. Łączniki sprawiały najwięcej problemów, poza włożeniem przegubu kulowego z powrotem do zwrotnicy. Mam do dyspozycji mnóstwo narzędzi.

#27 ·
Biorąc pod uwagę, że mieszkałem w Pittsburghu przez ostatnie 5 lat i cała sól nie była łaskawa, może pozwolę warsztatowi mieć całą zabawę i po prostu popracuję trochę w nadgodzinach.
To może być najlepszy pomysł, w zależności od tego, jak bardzo chcesz to zrobić sam. Czasami odpowiednie narzędzia/palniki, które ma mechanik, mogą znacznie przyspieszyć trudne zadanie.

Jeśli to możliwe, zleć im pokrycie wszystkiego środkiem antyzatarciowym, aby w przyszłości, jeśli będziesz musiał to zrobić sam, było to znacznie prostsze.

Zapomniałem również wspomnieć, że śruba przelotowa trzymająca tuleję tylnego wahacza jest dobrze znana z tego, że zacina się w tulei, przez którą przechodzi. Nie ma łatwego sposobu na to, to przydarzyło się obu moim i trzeba było je przeciąć piłą szablastą, gdy gumowa tuleja zostanie obrócona lub wykruszona. Okropna robota i nic, czego chciałbym kiedykolwiek więcej robić.

#30 ·
Aktualizacja: po namoczeniu przetestowałem śrubę zaciskową zwrotnicy i poczułem, że będzie ciężko (pęknie, trzeba będzie wiercić, nowa śruba..). Zadzwoniłem do serwisu i ku mojemu zaskoczeniu wyczyścili mi OCI na 8 rano.

Śruba przewidywalnie pękła i zajęło mu trochę czasu i wiele bitów, aby wydobyć skorodowane pozostałości. 2,5 godziny za 1 przegub kulowy.... Jakoś tylko za 1 godzinę.
Dobra wiadomość jest taka, że nowy przegub (cichy) i jest teraz trzymany śrubą i nakrętką. Dużo łatwiej przeciąć śrubę niż wiercić 1 cal w zwrotnicy. Co za gówniany projekt......
Dobry pomysł, aby najpierw przetestować śrubę i wiedzieć, kiedy zabrać ją do warsztatu, gdy zajdzie taka potrzeba

#32 ·
Moje Moog BJs z przebiegiem poniżej 40 000 mil pękają ze spękanymi przegubami. Szukałem, żeby zobaczyć, co jest lepsze, myśląc, że wymienię je w następny weekend lub coś w tym stylu. Najwyraźniej byłem wystarczająco ztraumatyzowany ostatnim razem, żeby zablokować wspomnienie, ile to nie było zabawy. Dzięki za odświeżenie pamięci, zapłacę za ich wymianę.

#34 ·
Przy przebiegu 70 000 mil zainstalowałem nowe wahacze Subaru po obu stronach. Właśnie kupiłem samochód i chciałem mieć przednie zawieszenie jak nowe. 95 $ za sztukę od lokalnego dealera. Samochód spędził sporo czasu w NJ, więc zanim pomyślałem o obróceniu śruby zaciskowej lub tylnej śruby pionowej, użyłem ciepła... propanu... przez co najmniej 15-20 minut. To był dobrze spędzony czas, ponieważ wszystkie wyszły bez pękania. Osobiście uważam, że podgrzewanie zardzewiałych nakrętek lub śrub jest ważniejsze niż płyny. Używam ich obu, ale to ciepło wykonuje "ciężką pracę".

Zawsze miej pod ręką gaśnicę! Zawsze zwracaj uwagę na to, gdzie idzie płomień i ciepło resztkowe. Przednie łożyska kół znajdują się dość blisko śruby zaciskowej przegubu kulowego, a także osłony przegubu CV. Używam osłony termicznej, aby chronić osłonę i obracam koło co 30 sekund (użyłem również worka z lodem, aby utrzymać łożysko koła w chłodzie). Najlepiej przemyśleć to dokładnie, zanim zaczniesz z ciepłem. Rzeczy mogą szybko pójść źle... Pewnego razu przypadkowo podgrzałem gumową rurkę hamulcową, kiedy nie zwracałem uwagi i to dodało czasu i trochę kosztów do projektu. Żyj i ucz się!

#35 ·
Właśnie zrobiłem cały przód w moim 3.6R...

Mevotech LCAs
Łożyska Timken
Wały napędowe Mevotech
Łączniki końcowe Mevotech
Stabilizator/tuleje '13/'14

Różnica jest zdumiewająca, co nie powinno być zaskoczeniem, myślę, przy przebiegu 130 tys. km. Sworznie kulowe i tuleje grzechotały, a jeden wał miał bicie pod obciążeniem. Teraz znowu jest płynnie i cicho.

Części Mevotech wydają się być dobrej jakości i nie było żadnych problemów z dopasowaniem. Oczyściłem powierzchnie styku łożysk i przegubów kulowych papierem ściernym i lekko nasmarowałem. Samochód z południa, więc na szczęście stare części wyszły łatwo... tak wiele historii grozy o zablokowanych łożyskach lub tylnych śrubach LCA.

#36 · (Edited)
Mevotech TTX (TTX9513) to wytrzymałe/flotowe przeguby kulowe, które wytrzymały dwa razy dłużej niż oryginalne przeguby kulowe dostarczone z wahaczami mevotech

owns 2005 Subaru Outback 3.0 LL Bean
#38 ·
Mevotech TTX (TTX9513) to wytrzymałe/flotowe i jak dotąd wytrzymały dwa razy dłużej niż oryginalne przeguby kulowe, które były dostarczane z wahaczami mevotech
Przyglądałem się tym aluminiowym wahaczom Mevotech, zastanawiając się, czy wymienić przeguby kulowe i zastanawiając się, czego użyć, jeśli tak. Myślisz, że warto dopłacić za TTX? Nie jeżdżę w terenie, ale jeżdżę jedną konkretną szutrową drogą, która jest znana z nierówności i dziur podczas wiosennego sezonu narciarskiego. Wszelkie przemyślenia byłyby bardzo mile widziane.

#37 ·
Właśnie w ten sposób usunąłbym stare przeguby. Jeśli mieszkasz w miejscu, gdzie solimy drogi dla rozrywki, lewa strona będzie problemem.

1. zaparkuj samochód
2. zablokuj koła
3. podnieś samochód za pomocą przedniego punktu podnoszenia ramy pomocniczej w środku samochodu, tuż pod chłodnicą, podpory podnośnika w punktach podnoszenia i opuść samochód na nie, ale trzymaj podnośnik na miejscu jako zapasowy.
4. za pomocą klucza udarowego odkręć nakrętkę koronową, kogo obchodzi zawleczka, skoro jej nie używasz ponownie.
5. używając tego
508771

wywrzeć nacisk na przegub kulowy i uderzyć w ramię wahacza młotem
6. zdejmij oś i przymocuj ją z boku
7. spryskaj dużą ilością penetrantu szczelinę na zwrotnicy, przez którą przechodzi śruba zaciskowa
8. używając palnika, podgrzej tę zwrotnicę i pozwól jej mocno trzeszczeć
9. za pomocą klucza udarowego przesuwaj śrubę w przód i w tył, aż wypadnie. Bądź ostrożny, ponieważ jeśli pęknie, będziesz miał więcej zabawy, niż jest to dozwolone dla człowieka.
10. za pomocą młota pneumatycznego obrabiaj przegub kulowy, aż zacznie się obracać, a następnie użyj młota pod kątem, aby go obrócić.
11. wyczyść miejsce, w którym wchodzi przegub
12. duża ilość smaru antyzatarciowego na nowy przegub przed jego założeniem
13. duża ilość smaru antyzatarciowego na TRZPIEŃ ŚRUBY śruby zaciskowej przed jej zamontowaniem, z dala od gwintów

Aby usunąć wahacz

1. przednia śruba wyjdzie łatwo
2. górna nakrętka z tyłu zejdzie łatwo
3. podgrzej tę tylną śrubę do granic możliwości, do momentu, gdy tuleja zacznie się topić
4. użyj największego młota udarowego napędzanego powietrzem, jaki możesz dostać w swoje ręce i uderzaj tą śrubą w przód i w tył, aż wypadnie.