Subaru Outback Forums banner

Zapach stęchlizny TYLKO, gdy klimatyzacja jest włączona?

27K views 31 replies 25 participants last post by  CarGuy95  
#1 ·
Cześć wszystkim, w tym tygodniu temperatura wzrosła do niskich 20 stopni i zacząłem używać klimatyzacji. Natychmiast zauważyłem silny zapach pleśni/grzyba w kabinie, gdy tylko nacisnąłem przycisk AC, gdy jestem w trybie recyrkulacji. Jeśli jestem w trybie cyrkulacji zewnętrznej i włączę AC, zapach nie jest tak silny, ale zdecydowanie wciąż obecny.

Pomyślałem, że to może być mój filtr powietrza w kabinie, ale nie ma absolutnie żadnego zapachu, jeśli nie nacisnę przycisku AC i po prostu pozwolę działać wentylatorom, zarówno w trybie recyrkulacji, jak i cyrkulacji zewnętrznej. Przez całą zimę uruchamiałem wentylatory, razem z ogrzewaniem, i jeżdżę z włączonym wentylatorem przez cały rok, system HVAC nigdy nie jest ustawiony na OFF. Jeśli to jakiś grzyb na parowniku lub filtrze, czy nie powinno pachnieć niezależnie od tego, czy mam włączoną sprężarkę klimatyzacji, czy nie?

Samochód ma nieco ponad 1 rok, mam go od nowości, trzymany w garażu i nigdy wcześniej nie miałem klimatyzacji w pojeździe, która dawałaby mi zapach pleśni. Filtr powietrza w kabinie został wymieniony 3 miesiące temu przy przebiegu 12 tys. km, wyjąłem go i chociaż był trochę brudny, zdecydowanie nie miał zapachu... zastanawiam się, czy to powszechny problem w Outbackach i czy warto odwiedzić dealera...

Dzięki!

#2 ·
Kiedy pracowałem w przemyśle motoryzacyjnym jako inżynier klimatyzacji, była to powszechna skarga. Zasadniczo, w obudowie HVAC rośnie coś. Nie da się tego uniknąć. Wszystkie samochody to robią, niektóre gorzej niż inne, w zależności od tego, ile biocydów producenci chcą poddać pasażerów samochodu. Miliony wydano na próby zatrzymania tego smrodu. Nikt nie ogłosił zwycięstwa. Subaru wydaje się pachnieć bardziej niż większość.

Najwięcej, co może zrobić dealer, to spryskać tam środkami czyszczącymi, aby to wyczyścić. Jeśli objęte gwarancją, prawdopodobnie niezły pomysł.

#4 ·
Kiedy pracowałem w branży motoryzacyjnej jako inżynier od klimatyzacji, była to powszechna skarga. Zasadniczo w obudowie HVAC rosną rzeczy. Nie da się tego uniknąć. Wszystkie samochody to robią, niektóre gorzej niż inne, w zależności od tego, na ile biocydów producenci chcą narażać pasażerów samochodu. Miliony wydano na próby zatrzymania smrodu. Nikt nie ogłosił zwycięstwa. Subaru wydaje się pachnieć gorzej niż większość.

Najwięcej, co może zrobić dealer, to spryskać tam środkami czyszczącymi, aby go wyczyścić. Jeśli objęte gwarancją, prawdopodobnie nie jest to zły pomysł.
Czy, według Państwa doświadczenia, tego typu rzeczy są zwykle objęte gwarancją?
I myślałem, że powietrze będzie przepływać przez obszar parownika HVAC, nawet gdy klimatyzacja jest wyłączona... stąd stara sugestia, aby wyłączyć klimatyzację kilka przecznic wcześniej i po prostu pozwolić wentylatorowi wiać, aby ją wysuszyć, myślę, że mogę się mylić. To mnie zmieszało, gdy w ogóle nie poczułem zapachu z samego wentylatora, pomyślałem, że jeśli coś tam rośnie, będzie śmierdzieć tak długo, jak wentylator jest włączony, niezależnie od tego, czy sprężarka klimatyzacji jest włączona czy wyłączona...

#3 ·
Użyłem domowego sposobu, polegającego na wzięciu puszki antybakteryjnego odświeżacza powietrza Lysol, włączeniu klimatyzacji na pełną moc i spryskaniu Lysolem zewnętrznych otworów wlotu powietrza pod przednią szybą. Teoria głosi, że mgiełka Lysolu wypełnia klimatyzację i zabija część pleśni i grzyba rosnącego na wężownicy parownika.
Myślę, że to zadziałało, ale moim największym wyzwaniem było pozbycie się nadmiernego zapachu odświeżacza powietrza. Wybrałem zapach, który uznałem za najmniej nieprzyjemny (coś w rodzaju "świeżego prania") - mimo to zajęło kilka dni, aby całkowicie przewietrzyć samochód. Jestem pewien, że YouTube ma kilka filmów ze szczegółami....

#12 ·
Użyłem domowego sposobu, polegającego na wzięciu puszki antybakteryjnego odświeżacza powietrza Lysol, włączeniu klimatyzacji na pełną moc i spryskaniu Lysolem zewnętrznych otworów wlotu powietrza pod przednią szybą. Teoria głosi, że mgiełka Lysolu wypełnia klimatyzację i zabija część pleśni i grzyba rosnącego na wężownicy parownika.
Myślę, że to zadziałało, ale moim największym wyzwaniem było pozbycie się nadmiernego zapachu odświeżacza powietrza. Wybrałem zapach, który uznałem za najmniej nieprzyjemny (coś w rodzaju "świeżego prania") - mimo to zajęło kilka dni, aby całkowicie przewietrzyć samochód. Jestem pewien, że YouTube ma kilka filmów ze szczegółami....
Zasadniczo to, zawsze trzymałem puszkę tego w mojej skrzynce z narzędziami. Robię to w moich osobistych pojazdach na wiosnę i tuż przed zimą.

#5 ·
#7 ·
Być może wąż odpływowy skroplin jest źle poprowadzony lub zatkany - myślę, że można to sprawdzić w ramach gwarancji. Zademonstruj problem serwisantowi, zanim wyjdziesz, aby nie usłyszeć telefonu z informacją: „Nie znaleźliśmy żadnego problemu”. Jeśli twierdzi, że nic nie czuje, zrób to sam lub skontaktuj się z SOA?

#8 ·
Dostępne są również komercyjne spraye do tego celu. Kupiłem puszkę w sklepie z częściami samochodowymi, kiedy miałem ten problem w poprzednim samochodzie. Wydawało się, że rozwiązało to problem na około dwa lata, a potem musiałem ponownie go potraktować.

#10 ·
Po prostu wpuść świeże powietrze bez włączania przycisku recyrkulacji, a w końcu wyschnie. Wszystkie klimatyzacje samochodowe tak pachną, jeśli cały czas używasz recyrkulacji.

#11 ·
Pleśń. Jestem prawie pewien, że porzuciłem tę skargę, gdy byłem u dealera w sprawie wezwania do mojego starego Imprezy. Nie znaleźli niczego złego (odprowadzanie oparów działało prawidłowo), ale i tak potraktowali to czymś, co pachniało całkiem przyjemnie, kiedy odebrałem samochód.

#14 ·
Nie mam tego problemu w moim Outbacku, ale w ponad 35-letnim pojeździe..... Zamierzam użyć tego do czyszczenia parownika przez wąż spustowy....
Image
Najwyraźniej przewód odprowadzający skropliny (lub miska ociekowa skroplin, jeśli taka istnieje) może się zatkać i zatrzymywać wilgoć oraz gromadzić tam pleśń....

#15 ·
Nie mam tego problemu w moim Outbacku, ale w pojeździe mającym ponad 35 lat.....
Zamierzam użyć tego, aby wyczyścić parownik przez wąż spustowy....
Najwyraźniej przewód odprowadzający skropliny (lub miska odprowadzająca skropliny, jeśli taka istnieje) może się zatkać i zatrzymywać wilgoć oraz gromadzić pleśń....
Dokładnie! Użyłem domowej wersji tego sprayu w moim centralnym systemie klimatyzacji. Każdej wiosny spryskuję ramę "A" pod piecem piankowym środkiem i zostawiam na kilka godzin. Następnie spryskuję trochę wody destylowanej z butelki z rozpylaczem, aby ją spłukać. Nie pozostawia żadnych pozostałości na cewce, ale woda, która spływa z ramy "A", wygląda paskudnie, brązowo i brudno. Mieszkam w domu, w którym nie ma palaczy, tylko standardowy filtr powietrza cząsteczkowego w centralnym systemie klimatyzacji, ale w normalnym powietrzu jest wystarczająco dużo brudu, który gromadzi się na aluminiowych żebrach.

Kupiłem dużą puszkę tego środka w Home Depot.

Unikaj używania niektórych chemikaliów, ponieważ takie rzeczy jak chlor są bardzo reaktywne na aluminium, a inne rozpuszczają plastik w kanałach. Pamiętaj również, że w samochodzie jest inny mechanizm filtrujący... nazywa się on twoimi płucami... wszystko, co pozwolisz krążyć w samochodzie, zostanie oczyszczone, gdy przejdzie przez twoje ciało. Staraj się nie wprowadzać paskudnych rzeczy do tego systemu.

• Like
Reactions: SilverOnyx
#18 ·
Jeśli dużo używam klimatyzacji - wyłączam ją, zostawiam włączony wentylator i przełączam na świeże powietrze... Rozgrzanie parownika trochę pomaga zmniejszyć ilość czasu, w którym skropliny osadzają się na cewkach - stwierdziłem, że zapobiega to zapachowi... Wyłączam funkcję klimatyzacji około 1-3 minuty przed dotarciem do celu. Potrzeba kilku cykli, ale zapach zniknie. Jeśli jest wystarczająco źle, być może będziesz musiał zrobić to, co sugerowali inni.

#19 ·
Sposobem na rozwiązanie tego problemu jest wzięcie puszki Lysolu i delikatne spryskanie nim wlotu powietrza do klimatyzacji, który w większości samochodów znajduje się pod deską rozdzielczą pasażera, a czasem kierowcy. Ustaw klimatyzację na średnią lub wysoką, aby uzyskać dobry przepływ powietrza, wykonuj krótkie, 1-sekundowe serie natrysków. Zrób to około pół tuzina do kilkunastu razy. Jedynym minusem jest to, że przez kilka tygodni Twój samochód będzie pachniał zapachem Lysolu, który kupiłeś. Chciałbym, żeby Lysol sprzedawał zwykły zapach w puszce, zamiast tych zapachów lnianych i wiejskich. Ten trik działa w przypadku zwykłych klimatyzatorów i używam go w każdym hotelu, do którego idę, wylewając całą puszkę do klimatyzacji, na dywan, narzutę na łóżko, łazienkę itp. Następnie wychodzę z pokoju na cały dzień, pozwalając klimatyzacji działać. Możesz wyjąć filtr klimatyzacji, jeśli właśnie go kupiłeś, aby substancja dostała się dalej do kanałów.

Aktualizacja: originaltwotone stwierdził, że powietrze jest zasysane z maski. Mój post sugerował, że klimatyzacja jest ustawiona na recyrkulację, co zawsze ustawiam, z wyjątkiem osuszania. Robię to, ponieważ chcę przechwycić dobrą partię powietrza, nie zajmując się ciągłym pobieraniem wilgoci, spalinami samochodowymi itp. Oszczędza to również wymianę filtra powietrza, ponieważ nie wciągam kurzu i brudu. Wracając do tematu, OTT poruszył dobrą kwestię, nie tylko ustaw klimatyzację na recyrkulację, aby wyczyścić kanały wewnętrzne, ale także ustaw ją na zewnątrz i spryskaj zewnętrzny wlot maski, aby upewnić się, że wszystkie kanały są spryskane. Z mojego doświadczenia wynika, że Lysol zabija zapachy pleśni na około 6 miesięcy lub dłużej.

#20 ·
Sposobem na rozwiązanie tego problemu jest wzięcie puszki Lysolu i delikatne spryskanie nim wlotu powietrza klimatyzacji, który w większości samochodów znajduje się pod deską rozdzielczą pasażera, a czasem kierowcy. Ustaw klimatyzację na średnią lub wysoką, aby uzyskać dobry przepływ powietrza, wykonuj krótkie, sekundowe serie natrysków. Zrób to około pół tuzina do tuzina razy. Jedynym minusem jest to, że przez kilka tygodni w twoim samochodzie będzie pachniało zapachem Lysolu, który kupiłeś. Chciałbym, żeby Lysol sprzedawał zwykły zapach w puszce, zamiast tych zapachów lnianych i wiejskich. Ta sztuczka działa w przypadku zwykłych klimatyzatorów i używam jej w każdym hotelu, do którego idę, wylewając całą puszkę do klimatyzacji, na dywan, narzutę na łóżko, łazienkę itp. Następnie opuszczam pokój na cały dzień, pozwalając klimatyzacji działać. Możesz wyjąć filtr klimatyzacji, jeśli właśnie go kupiłeś, aby substancja dostała się dalej w głąb kanałów.
Właściwie jest na zewnątrz w obszarze przegrody czołowej.

#23 ·
Lub, aby osuszyć klimatyzację, włącz ogrzewanie na wysokim poziomie na około minutę tuż przed wyłączeniem samochodu.

• Like
Reactions: Dantrax
#25 ·
Widzę, że mój post znowu się podbił, więc równie dobrze mogę go zaktualizować.
Zapach zniknął po około 10 dniach pracy klimatyzacji na obiegu zewnętrznym. Woda, która kapała, miała zielonkawy kolor, zdecydowanie rosły pleśnie...
Ale nie użyłem żadnego środka czyszczącego, po około 10 dniach woda znowu stała się czysta, a zapach zniknął.

Zauważyłem również, że outback bardzo dużo wody kapie, w porównaniu do moich innych samochodów. Zawsze jest pod nim ogromna kałuża w moim garażu, co może wyjaśniać, dlaczego zima bez używania klimatyzacji może mieć takie wzrosty, myślę, że nigdy nie spływała całkowicie. Ale dobra strona jest taka, że ​​najwyraźniej wytwarza wystarczająco dużo wody, aby umyć się samemu, biorąc pod uwagę trochę czasu lol.

#27 · (Edited)
Istnieje wiele rozwiązań, ale wszystkie wymagają czasu i zasobów. Pierwszą rzeczą, jaką robi pracownik serwisu samochodowego, jest usunięcie całego brudu z wymiennika ciepła klimatyzacji. Ponadto prowadzone są prace mające na celu usunięcie wszystkich szkodliwych bakterii i grzybów, nawet w trudno dostępnych miejscach. Aby to zrobić, musisz zbliżyć się do wnętrza klimatyzacji, a mianowicie do parownika. Czasami jest to czasochłonne zadanie, ponieważ konieczne jest całkowite zdemontowanie deski rozdzielczej. Ale w takich sytuacjach specjalista może zdezynfekować gazem lub specjalną pianą. Ta metoda jest mniej skuteczna, ale dobrze radzi sobie z zadaniem. Im dłużej problem nieprzyjemnego zapachu nie zostanie wyeliminowany, tym bardziej ostry i nieprzyjemny będzie zapach.

#29 ·
Cześć wszystkim - z góry przepraszam za nekropost, ale odświeżam ten post, aby (ponownie) zadać pytanie, które wydaje się pozostać bez odpowiedzi - dlaczego otwory wentylacyjne nie pachną, gdy przycisk AC nie jest włączony? Czy istnieje klapa wentylacyjna, która blokuje rdzeń parownika, gdy klimatyzacja nie jest "włączona"? Jeśli tak, to czy cała konwencjonalna mądrość dotycząca "wysuszania" rdzenia przed wyłączeniem samochodu jest prawdopodobnie nieskuteczna?

Pytam, ponieważ klimatyzacja mojego (obecnie ponad 8-letniego) Outbacka nagle zaczęła wydzielać dziwny zapach (i, dla informacji, nie opisałbym go jako pleśni/grzyba), i bardzo wyraźnie dzieje się to tylko wtedy, gdy klimatyzacja/odszranianie jest włączone.

#31 ·
...klimatyzacja mojego (teraz ponad 8-letniego) Outbacka nagle zaczęła ostatnio wydzielać dziwny zapach (i nie opisałbym go jako pleśń/grzyb, BTW), i bardzo wyraźnie dzieje się to tylko wtedy, gdy klimatyzacja/odmrażanie jest włączone.
Mój 07 Liberty (Legacy) ma paskudny zapach z klimatyzacji od kilku miesięcy i też nie opisałbym go jako spleśniały lub stęchły - wydaje się to bardziej chemiczny zapach.

Co prawda, mam swój system prawie cały czas na recyrkulacji, ponieważ każdy inny samochód w dzisiejszych czasach to cholerny diesel i nie znoszę wciągać tego gówna... Może będę musiał spróbować uruchomić go na "świeżym" przez jakiś czas.

Ale nigdy nie czułem takiego zapachu pleśni... Słyszę też ten podstępny dźwięk za deską rozdzielczą, a moja sprężarka klimatyzacji jest trochę głośna, więc może konieczność ponownego napełnienia ma z tym coś wspólnego? Czy to może czynnik chłodniczy, który czuję?