Subaru Outback Forums banner

Przenośna pompka do opon zasilana przez gniazdo zapalniczki

6.8K views 49 replies 31 participants last post by  blue sapphire outback  
#1 ·
Czy ktoś z obecnych ma doświadczenie w używaniu gniazda zapalniczki do zasilania przenośnej pompki do opon?

Tak, wiem, że bezpośrednie podłączenie do akumulatora samochodu jest bardziej niezawodnym rozwiązaniem.

Chcę wiedzieć, czy ktoś miał dobre wyniki, używając gniazda zapalniczki.

#3 ·
#5 ·
Czy ktoś z obecnych ma doświadczenie w używaniu gniazda zapalniczki do zasilania przenośnej pompki do opon?

Tak, wiem, że bezpośrednie podłączenie do akumulatora samochodu jest bardziej niezawodnym rozwiązaniem.

-framus
Jeśli jest to gniazdo, które jest częścią zestawu dla palaczy, I MA w gnieździe wtyczkę zapalniczki, można go używać. W przeciwnym razie jest ono przeznaczone do ładowarek do telefonów, a nie do urządzeń o większym poborze prądu.

Wiele rozruszników ma wbudowane pompki powietrza do lekkich zastosowań, takich jak uzupełnianie itp. Jednak w przypadku spuszczania powietrza w terenie zaleca się pompę o większej wydajności, ponieważ małe pompki będą się nagrzewać.

• Like
Reactions: framus and kebler
#6 ·

Kup to, póki jest w wyprzedaży. Cała obudowa pompy jest metalowa.

Środek ostrożności. Musisz przymocować wąż do opony. Włącz pompę, a następnie podłącz wąż do pompy, w przeciwnym razie przepalisz bezpiecznik pompy.

#8 ·

-framus
Używałem ich wiele razy do zasilania kompresora do pompowania, napełniania powietrzem, a nawet pompy 12 V do prysznica. Wtyczka w tylnej klapie działa bez zarzutu. Moja pompka powietrza to dedykowane urządzenie. Przechowuję ją i wtyczki do opon w samochodzie, na wszelki wypadek.

• Like
Reactions: nathatt
#9 ·

-framus
TAK - te pompki zasilane napięciem 12 V działają ŚWIETNIE. Niektóre, których używałem, mogą faktycznie ustawić PSI i pozwolić maszynie wyłączyć się po osiągnięciu zadanego punktu.

JEDNAK: Przeszedłem na używanie pompki ręcznej, która akceptuje te same baterie, co WSZYSTKIE moje inne narzędzia ręczne. (Używam narzędzi RYOBI). Naprawdę podoba mi się pompowanie 'bezprzewodowe'... zajmuje mi to mniej niż 5 minut, aby sprawdzić i uzupełnić wszystkie opony w samochodzie.

#24 ·
TAK - te 12-woltowe pompki zasilane z gniazda działają ŚWIETNIE. Niektóre, których używałem, mogą faktycznie ustawić PSI i pozwolić maszynie wyłączyć się po osiągnięciu zadanego punktu.

JEDNAK: "Przeszedłem" na używanie pompki ręcznej, która akceptuje te same baterie, co WSZYSTKIE moje inne narzędzia ręczne. (Używam narzędzi RYOBI). Naprawdę podoba mi się "bezprzewodowe" pompowanie... sprawdzenie i uzupełnienie wszystkich opon w samochodzie zajmuje mi mniej niż 5 minut.
Jestem w uniwersum Ryobi dla narzędzi ogrodowych. Wolę konfigurację 18V Ryobi One od jakiejkolwiek wtyczki 12V. Wraz ze zbliżającymi się świętami Ryobi często ma świetne oferty na zestawy 2-narzędziowe (lub zestawy akumulator/narzędzie/ładowarka), które zawierają pompkę, 1 lub 2 akumulatory i ładowarkę. Używam tego. 18V ONE+ Pompka wysokociśnieniowa z manometrem cyfrowym - RYOBI Tools. To napompuje 4 opony do ciężarówek 235/75x15" AT z ciśnienia 18 funtów do 35 funtów za pomocą jednego akumulatora 4AH. Jeśli masz wybór ładowarki, weź tę 18V ONE+ 8A SZYBKA ŁADOWARKA - RYOBI Tools. Te, które podłącza się bezpośrednio do gniazdka ściennego 110 V, są DUŻO SZYBSZE i bardziej niezawodne niż te, które używają wtyczki transformatorowej w ścianie. Jednostki zasilane Ryobi One 18v są trwalsze niż mniejsze wersje Ryobi z rurowymi bateriami litowymi.

Jeśli jesteś już w uniwersach pro-level Dewalt, Bosch lub Milwaukee, mają one podobne oferty.

Jedną z kwestii jest to, że wszystkie mniejsze pompy nagrzewają się od sprężania powietrza. Oznacza to, że do opony dostaje się ciepłe lub gorące powietrze. W miarę jak stygnie, odczyt ciśnienia w oponach TPMS nieco spadnie. Używam nadmiernego napełnienia o 2 funty, które po ochłodzeniu do temperatury otoczenia będzie w przybliżeniu na zalecanym poziomie.

Ryobi jest do szybkiego lub mobilnego użytku, a urządzenie jest na wszystkich wycieczkach. Jednak do użytku domowego mam jednostkę 110 V z zbiornikiem, która jest znacznie szybsza i może obsługiwać małe narzędzia pneumatyczne.

#10 ·
Używam gniazda w przestrzeni ładunkowej do zasilania mojej sprężarki. Ma prawdopodobnie 15 lat, ale wciąż działa i wykonuje swoją pracę. ROZWAŻAM jeden z nowych zasilanych bateriami, które twierdzą, że pompują znacznie szybciej niż ten, który mam.

Kluczem, jak się dowiedziałem w moim 2011 roku, jest to, że gniazda w przedziale pasażerskim nie mogą obsłużyć poboru prądu, jaki pobiera sprężarka, ale to w przestrzeni ładunkowej może.

#11 ·
Używam gniazda w przestrzeni ładunkowej do zasilania mojej sprężarki. Ma prawdopodobnie 15 lat, ale wciąż działa i wykonuje swoją pracę. ROZWAŻAM jeden z nowych zasilanych bateriami, które podobno pompują znacznie szybciej niż ten, który mam.

Kluczem, jak się dowiedziałem w moim 2011 roku, jest to, że gniazda w przedziale pasażerskim nie radzą sobie z poborem prądu przez sprężarkę, ale to w przestrzeni ładunkowej tak.
Zgodnie z instrukcją obsługi, wszystkie gniazda zasilania w obecnych modelach Outback mają taką samą moc 12V/120W (schowek, przestrzeń ładunkowa i konsola środkowa [jeśli jest wyposażona]). Używałem zarówno gniazda w przestrzeni ładunkowej, jak i w konsoli środkowej do zasilania mojej pompy bez problemu.

#12 · (Edited)
Kup ten z wtyczką do zapalniczki, a możesz kupić konwerter, jeśli chcesz podłączyć go bezpośrednio do zacisków akumulatora.
Mam zarówno VIAIR, jak i inne i po użyciu z gniazdem 12 V martwię się tym coraz mniej.
Zbyt leniwy, żeby za każdym razem podnosić maskę i zmagać się z uruchomieniem, wyciskając z niego każdy cal, aby dotrzeć do najdalszej opony.

#17 ·
Od wielu lat używam pompowarki marki Michelin, okrągłej, i działała bez problemów. Teraz mamy w rodzinie Mazdę 3 i liczba gniazd 12 V wynosi zero. Kupiłem zestaw pompowarki Milwaukee 18 V i naprawdę podoba mi się łatwość użycia.

#20 ·
Mam przenośny zasilany papierosami w samochodzie na wypadek sytuacji awaryjnych i nie spowodował on żadnych problemów z gniazdkiem. W garażu mam pompkę Husky (Home Depot), która działa na 120 V AC. Jest tania i wykonuje zadanie szybciej.

#23 ·
w szczególności po rozważeniu, ile wydałem od czasu do czasu na drogich stacjach benzynowych,
Lokalna sieć sklepów spożywczych należąca do rodziny/pracowników w mojej okolicy ma darmowy kompresor w KAŻDEJ lokalizacji, nawet jeśli lokalizacja nie sprzedaje paliwa. Mijam nie mniej niż 3 z nich między domem a pracą. BARDZO wygodne.

#22 ·
Wolę pompę, która może działać również z gniazda 12V - Viair produkuje stosunkowo wydajną (84/85P), która może szybko napompować pustą oponę i może działać z gniazd fabrycznych, ale pobór prądu jest na tyle wysoki, że jeśli używasz jej zbyt długo, ryzykujesz przegrzaniem gniazda, co uruchamia zabezpieczenie (w takim przypadku gniazdo musi zostać wymienione). Po używaniu jej przez lata bez problemów, przydarzyło mi się to, więc skorzystałem z okazji, aby ulepszyć spalone gniazdo do czegoś, co mogłoby obsłużyć więcej prądu. Z dodatkiem grubszego przewodu (poprowadzonego do obwodu haka holowniczego R.FOG) Viair działa prawdopodobnie dwa razy szybciej niż z gniazd fabrycznych i bez obaw o przeciążenie.

#25 ·
Mam pompkę 12V marki Slime, która wydaje się działać OK. Jest przeznaczona głównie do sytuacji awaryjnych na drodze.

Do ogólnego utrzymania ciśnienia w oponach używam pompki podłogowej do roweru (używam jej również do moich motocykli). W przypadku opon samochodowych to około 10 pompek na funt ciśnienia. Nie trzeba jej podłączać ani ładować i jest tak samo szybka, jeśli nie szybsza, niż większość tych małych pompek powietrza 12V. Poza tym to niezły trening.

#28 · (Edited)
Moim zdaniem, po co stresować się okablowaniem gniazdka, skoro bateria jest tuż obok? Kupiłem to dla mojej córki. Sam używam pompy 110 V.

• Like
Reactions: MackDaddy1962
#29 ·
Przez lata używałem małych kompresorów z wtyczką 12V. Świetnie sprawdzają się w nagłych wypadkach, gdy opona powoli traci powietrze. TPMS powinno Cię o tym ostrzec. Bez niego regularne kontrole to dobry pomysł. Co kilka tygodni do raz w miesiącu to dobry interwał.

Dla mojego Jeepa, który ma opony 37", używam Viair 400P. Podłącza się go bezpośrednio do akumulatora i zajmuje 15 minut, aby napompować wszystkie 4 opony 37" z 12PSI do 30. Byłoby to przesadą dla większości Subaru, chyba że jeździsz na naprawdę dużych oponach na mocno zmodyfikowanym podwoziu. Ale mogę powiedzieć, że Viair ma może 15 lat i wciąż działa dobrze. Jest to więc solidna marka.

Powyżej był link do Viair 88P, mniejszego kompresora, ale prawdopodobnie wystarczającego dla większości ludzi. Wiem, że Viair ma kilka modeli pomiędzy 88 a 400. Wszystkie prawdopodobnie bardzo dobre jednostki.

ARB produkuje kompresor, który jest bardzo popularny w społeczności Jeepa. Podwójny kompresor jest przeznaczony do dużych opon i prawdopodobnie jest przesadą. Ale pojedynczy przenośny kompresor jest prawdopodobnie dobrą opcją.

Najlepiej zadać sobie pytanie, jak zamierzasz używać kompresora. Tylko w nagłych wypadkach możesz poradzić sobie z małą wtyczką 12V lub wersją z własnym zasilaniem. Jeśli planujesz używać go regularnie, te, które podłącza się bezpośrednio do akumulatora, są najlepszym rozwiązaniem.

#30 ·
Viair ma dobrą reputację, podobnie jak ARB.

Dobry punkt odnośnie sprężarek jedno- i dwustopniowych.

Sprężarki jednostopniowe nie są dobre do materacy powietrznych i dużych opon terenowych. Są one przeznaczone do ciśnienia, a nie do objętości, więc doskonale nadają się do uzupełniania opon samochodów osobowych, motocykli i rowerów. Jeśli przebijesz oponę w dwóch pierwszych przypadkach, sprężarka jednostopniowa jej nie osadzi.

Sprężarki dwustopniowe lub wszystko z zbiornikiem objętościowym zrobią to wszystko.

FWIW, wożę w samochodzie zestaw do naprawy opon. Są bardzo kompaktowe, tanie jak barszcz i są lepsze od puszek z uszczelniaczami (które warsztaty oponiarskie nienawidzą z kilku powodów). „Wtyczka” to naprawa. Puszka uszczelniacza ma doprowadzić samochód do pierwszego dostępnego warsztatu oponiarskiego.

Jeśli wtyczka nie może tego naprawić, łatka również tego nie zrobi.

#32 ·
Viair ma dobrą reputację, podobnie jak ARB.

Dobry punkt w odniesieniu do sprężarek jedno- i dwustopniowych.

Sprężarki jednostopniowe nie są idealne do materacy powietrznych i dużych opon terenowych. Są one przeznaczone do ciśnienia, a nie do objętości, więc doskonale nadają się do uzupełniania opon samochodów osobowych, motocykli i rowerów. Jeśli przebijesz oponę w dwóch pierwszych przypadkach, sprężarka jednostopniowa jej nie osadzi.

Sprężarki dwustopniowe lub wszystko z zbiornikiem objętościowym zrobią to wszystko.

Przy okazji, wożę w samochodzie zestaw do naprawy opon. Są bardzo kompaktowe, tanie i są lepsze od puszek z uszczelniaczami (które warsztaty oponiarskie z kilku powodów nienawidzą). "Wtyczka" to naprawa. Puszka uszczelniacza ma na celu doprowadzenie samochodu do pierwszego dostępnego warsztatu oponiarskiego.

Jeśli wtyczka nie może tego naprawić, łatka też tego nie zrobi.
Wszystkie wymienione przeze mnie sprężarki są jednostopniowe.

Zestaw sprężarki ARB składa się po prostu z dwóch oddzielnych sprężarek, które jednocześnie zasilają wąż. ARB tak naprawdę produkuje tylko jedną sprężarkę. Aby nadążyć za większymi jednostkami firm takich jak Viair, zestawiają je razem, aby uzyskać objętość.

Viair produkuje ponad tuzin różnych sprężarek, wszystkie jednostopniowe. Wszystkie mają różne specyfikacje w zależności od tego, jak duże chcesz. Jest więc w czym wybierać. Następnie robią z nich przenośne zestawy ze wszystkim, czego potrzebujesz do samodzielnego użytku. Większość ich sprężarek jest przeznaczona do dedykowanych systemów powietrza na pokładzie.

Zgadzam się z Tobą co do tego, czego potrzebujesz, aby naprawić dziurę lub pękniętą stopkę opony.

#31 ·
FWIW, Viair 84/85P jest prawie tak samo wydajny jak 88P (1,3 vs 1,5 stopy sześciennej na minutę), mój napełnił wiele całkowicie płaskich opon - świetnie mieć, gdy jesteś zmuszony załatać przebicie na poboczu. Kolejna możliwa zaleta nieco mniejszych urządzeń - mój 84P zmieści się pod siedzeniem pasażera, wraz z moim zestawem rozruchowym NOCO, nie jestem pewien, czy 88P zmieściłby się z dużo dłuższym wężem. Oczywiście, jak już wspomniano, naprawdę powinieneś uruchomić go z odpowiedniego, dedykowanego gniazda o dużym natężeniu (lub bezpośrednio z akumulatora). Chciałem również gniazdo o dużym natężeniu do innych celów, więc ta trasa po prostu miała dla mnie sens.