Subaru Outback Forums banner

Naprawa dla P1710 i twardych zmian biegów 5EAT

49K views 32 replies 17 participants last post by  habcycles  
#1 ·
Mam Legacy GT z 2008 roku. Miał losowe, bardzo twarde zmiany biegów i losowy kod błędu P1710. W 99,9% przypadków jeździł płynnie. Zauważyłem, że te usterki występowały podczas gwałtownego przyspieszania lub na wzniesieniach.
Badania doprowadziły mnie do "czujnika prędkości turbiny 2", który jest przetwornikiem efektu Halla, który zawiera element czujnika tranzystorowego. Często, gdy tranzystory zaczynają zawodzić, jest to związane z ciepłem, więc zmniejszyłem poziom oleju i stwierdziłem, że nie ma już kodów błędów, ale wciąż miałem dziwną, losową zmianę biegów. Co potwierdziło, że czujnik przegrzewał się od oleju.

Rozwiązaniem Subaru dla tego znanego problemu jest wymiana korpusu zaworu na ulepszoną wersję.

Następnie usunąłem korpus zaworu, odłączyłem czujnik, zamontowałem ogólny czujnik efektu Halla 1/2" [$55] dokładnie w tej samej pozycji i na tej samej wysokości co korpus zaworu. Przylutowałem przewody zasilania/masy/sygnału do wiązki przewodów.

Do dnia dzisiejszego, po 9 tygodniach, samochód jeździ jak nowy, bez twardych zmian biegów, bez kodów błędów.

Attachments

#12 ·
Witajcie wszyscy,
Niedawno przeszedłem przez tę frustrację z Legacy GT mojej wnuczki z 2008 roku. Zapłaciłem ponad 200 dolarów, żeby zdobyć czujnik z Kanady z dnia na dzień.
W rezultacie tego doświadczenia postanowiłem udostępnić czujnik tutaj, w USA, w rozsądnej cenie. Możesz go dostać z filtrem lub bez. Jestem tu nowy, więc nie mogę zamieszczać linków, więc będziesz musiał ręcznie wyszukać przedmioty na Ebay.
Z filtrem. Numer przedmiotu 133239156024
Bez filtra. Numer przedmiotu 133200929693

#13 ·
Aktualizacja:
Otrzymałem mnóstwo wspaniałych opinii na temat tych części. Dziękuję wszystkim, którzy kupili, aby pomóc mi w dalszym ciągu.
Proszę pamiętać, że numer przedmiotu na Ebay dla czujnika z filtrem zmienił się na 133417836227.
Naprawa kodu P1710 dla wybranych modeli Subaru z lat 2008-2014. 5EAT 5AT Czujnik prędkości turbiny/filtr | eBay
Naprawa kodu P1710 dla wybranych modeli Subaru z lat 2008-2014. 5EAT 5AT Czujnik prędkości turbiny 2. | eBay

Jeszcze raz dziękuję!
Jerry

#14 ·
Wygląda na to, że mam ten problem i dostanę ten czujnik. Czy jest jakiś artykuł lub film instruktażowy, jak wykonać tę pracę?

Z tego, co rozumiem, muszę odkręcić miskę olejową i pozwolić na spłynięcie oleju, zdjąć miskę, usunąć śruby korpusu zaworu, usunąć korpus zaworu, a następnie wymienić czujnik.

#19 ·
Miałem ten sam problem z p1710. Po prostu wymieniłem czujnik. Kolor przewodów nie pasował, więc pierwsza próba nie zadziałała. Za drugim razem zadziałało. Od tego czasu nie miałem problemów z twardym przełączaniem.
Jakie kolory musiałeś dopasować? Nowy czujnik ma czerwony, niebieski i zielony, a stary czujnik ma czerwony, zielony i fioletowy. Dopasowanie czerwony-czerwony, zielony-zielony i fioletowy-niebieski nie zadziałało.

#16 ·
Mam Legacy GT z 2008 roku. Miał losowe, bardzo twarde zmiany biegów i losowy kod błędu P1710. 99,9% czasu jechał płynnie. Zauważyłem, że te usterki występowały podczas gwałtownego przyspieszania lub na wzniesieniach. Badania doprowadziły mnie do "czujnika prędkości turbiny 2", który jest przetwornikiem efektu Halla, który zawiera element czujnika tranzystorowego. Często, gdy tranzystory zaczynają zawodzić, jest to związane z ciepłem, więc zmniejszyłem poziom oleju i stwierdziłem, że nie ma już kodów błędów, ale nadal miałem dziwną, losową zmianę biegów. Co potwierdziło, że czujnik przegrzewał się od oleju. Rozwiązaniem Subaru dla tego znanego problemu jest wymiana korpusu zaworu na ulepszoną wersję. Następnie usunąłem korpus zaworu, odłączyłem czujnik, zamontowałem uniwersalny czujnik Halla 1/2" [$55] dokładnie w tej samej pozycji i na tej samej wysokości co korpus zaworu. Przylutowałem przewody zasilania/masy/sygnału do wiązki. Do dnia dzisiejszego, po 9 tygodniach, samochód jeździ jak nowy, bez twardych zmian biegów, bez kodów błędów.
‼‼‼ Gdzie mogę znaleźć tę część? Proszę o wszelkie informacje, gdzie ją dostałeś i czy użyłeś nowego płynu do skrzyni biegów, czy tego samego? ‼‼‼

#22 ·
@skrew71 udało się?
Zamówiłem kolejny czujnik z przewodami w odpowiednim kolorze, żeby być pewnym, i po tym, jak dotarł (3 tygodnie), ponownie otrzymałem kod i zaniosłem go do serwisu z nowym czujnikiem, pokazując im kody i dając im czujnik do wymiany. Zaakceptowali moją naprawę gwarancyjną, ale powiedzieli, że nie wymieniają tylko czujnika, tylko całe ciało zaworu. Więc teraz mój samochód jest w serwisie od 29 czerwca i dostałem 3 samochody zastępcze: 2023 crostrek, niebieski 2023 outback wilderness (absolutnie go uwielbiałem!!!) i teraz mam model outback z 2024 roku. Dobra wiadomość jest taka, że naprawa jest bezpłatna (zdobądź przedłużoną gwarancję z rynku wtórnego), ale teraz mam czujnik za 80 dolarów, którego już nie potrzebuję. Poza tym nadal nie mam swojego samochodu z powrotem...

#26 ·
Właśnie zleciłem w warsztacie wymianę czujnika w moim Outbacku z 2014 roku i nie może zresetować skrzyni biegów. Mówi, że jak spuścisz cały płyn ze skrzyni, to musi się wszystkiego "nauczyć" od nowa. Co się dzieje??? Chce zrzucić winę na czujnik z rynku wtórnego. Już i tak będę musiał zapłacić temu facetowi około tysiąca dolarów i wciąż rośnie.

#27 ·
Więc właśnie zleciłem w warsztacie wymianę czujnika w moim Outbacku z 2014 roku i nie może on zresetować skrzyni biegów. Mówi, że po spuszczeniu całego płynu ze skrzyni biegów, musi ona "nauczyć się" wszystkiego od nowa. O co chodzi??? Chce obwinić czujnik z rynku wtórnego. Już i tak będę musiał zapłacić temu facetowi około tysiąca dolarów i więcej.
Jeśli spuścisz i uzupełnisz płyn w skrzyni biegów, ponowne uczenie NIE jest wymagane.

Jeśli wymieniasz korpus zaworu, instrukcja serwisowa zaleca ponowne uczenie skrzyni biegów, ALE jest kilku członków forum, którzy sami wymienili korpus zaworu i nie zrobili ponownego uczenia i nie było żadnych problemów.

Wygląda na to, że warsztat nie wie, co robi.

Seagrass

#28 ·
Jak stwierdził @seagrass, ponowne uczenie TCU nie powinno być wymagane przy wymianie oleju.

Jeśli próbowali ponownego uczenia i się nie udało, sugeruje to, że gdzieś jest coś nie tak. Albo nie wykonują prawidłowo procesu ponownego uczenia (samochód na podnośnikach itp.), albo proces się kończy, ponieważ coś nie do końca działa w skrzyni biegów.

#29 ·
Jak stwierdził @seagrass, ponowne uczenie TCU nie powinno być wymagane przy wymianie oleju.

Jeśli próbowali ponownego uczenia i się nie udało, sugeruje to, że gdzieś jest coś nie tak. Albo nie wykonują prawidłowo procesu ponownego uczenia (samochód na podnośnikach itp.), albo proces się nie powiódł, ponieważ coś nie jest do końca w porządku w skrzyni biegów.
Jak złożony jest ten proces "ponownego uczenia"? I poprosiłem go, żeby zdobył czujnik z rynku wtórnego i zrobił co w jego mocy, żeby go ponownie podłączyć, ale kolory przewodów nie są takie same i żaden z przewodów w czujniku nie wskazywał na masę, zasilanie ani sygnał. Po prostu kierował się kolejnością, w jakiej wychodziły z czujnika i dopasował ją do oryginalnej kolejności kolorów czujnika.

Dziękuję wam obu, seagrass i rimwall, za odpowiedzi. To będzie dla mnie bardzo kosztowna nauka i jestem za stary, żeby uczyć się nowych bzdur.

#30 ·
Ponowne uczenie 5EAT jest bardzo łatwe.

Unieś wszystkie cztery koła pojazdu nad ziemię.

Podłącz narzędzie serwisowe do portu OBD2 i wybierz ponowne uczenie skrzyni biegów.

Postępuj zgodnie z instrukcjami wyświetlanymi na ekranie. Zasadniczo uruchom silnik, poczekaj, aż skrzynia biegów osiągnie właściwą temperaturę, trzymaj stopę na hamulcu i wybierz biegi zgodnie z zaleceniami narzędzia serwisowego. Po zakończeniu procesu (około 5 minut) wyłącz silnik, opuść pojazd i przejedź się testowo.

Wygląda na to, że czujnik może być źle podłączony. Jeśli użyją multimetru na starym czujniku, będą w stanie zidentyfikować, które przewody zasilają cewkę, a który jest masą itp. Jeśli następnie sprawdzą nowy czujnik, będą mogli określić, które przewody pełnią te same funkcje. Nie powinien to być skomplikowany proces dla warsztatu.

Trawa morska

• Like
Reactions: rimwall