Subaru Outback Forums banner

TechTIPS dotyczące przepełnienia oleju silnikowego; & bagnet pokazuje różne odczyty z przodu i z tyłu

1 reading
96K views 32 replies 22 participants last post by  Sceptic  
#1 ·
Przeglądałem ostatnie wydania Subaru TechTIPs i w wydaniach z marca i lipca 2013 roku ukazał się ten artykuł o "Zbyt dużej ilości oleju w silniku":

Ile to za dużo? Co może się stać, jeśli wlejesz za dużo oleju do silnika? Jeśli kiedykolwiek widziałeś silnik, w którym było za dużo oleju, powiedziałbyś, że może się wiele wydarzyć i wszystko to jest bardzo złe i kosztowne. A co, jeśli jest tylko trochę przepełniony, powiedzmy o pół kwarty? Nie powinno nic zaszkodzić... prawda? Nadmiar po prostu się spali... prawda? Błąd. A co, jeśli powiemy Ci, że silnik zaledwie o pół kwarty przepełniony może skutkować problemem z prowadzeniem? To możliwe. Jeśli napotkasz problem z powolną pracą, wahaniem lub skokami w pojeździe, możesz sprawdzić poziom oleju silnikowego, gdy silnik jest zimny. Jeśli silnik jest przepełniony olejem, spuść nadmiar oleju i sprawdź, czy stan został naprawiony. Warunki takie jak ten będą na ogół najbardziej zauważalne podczas przyspieszania pod górę. Jeśli monitorujesz ECM za pomocą SSMIII, możesz zauważyć korekcję spalania stukowego występującą w tym samym czasie, gdy odczuwasz uczucie szarpania. Jesteśmy świadomi takich problemów występujących w terenie po wymianie oleju zarówno u dealerów, jak i na rynku wtórnym. Zawsze potwierdzaj, że poziom oleju silnikowego jest prawidłowy po każdym serwisie. A co, jeśli samochód jest nowy? A co, jeśli przebieg nie jest bliski interwałowi serwisowemu? Nie pomijaj możliwości dodania oleju do silnika między przeglądami. W końcu, jeśli brakuje pół kwarty, dlaczego nie dodać całej kwarty. Jest tylko trochę przepełniony. Co może zaszkodzić? Teraz wiesz. Może to zaszkodzić prowadzeniu.
A w razie gdybyś się zastanawiał, według instrukcji serwisowych fabryki, które posiadam i które obejmują silniki 2.5, 3.0 i 3.6, odległość między znakami Low i Full na bagnecie oleju silnikowego wynosi około 1 litra lub 1,1 amerykańskiej kwarty.

Attachments

#2 ·
Czy powiedziałbyś, że wcięcie na bagnecie jest punktem odniesienia w przypadku przepełnienia? Jeśli tak, czy jest ono w skali z odległością między znakami L i F w celu sprawdzenia, gdy silnik jest zimny? A może wcięcie na bagnecie służy do odniesienia się do prawidłowego poziomu oleju, gdy silnik osiągnął normalną temperaturę roboczą?

#3 ·
Czy powiedziałbyś, że wcięcie na bagnecie jest punktem odniesienia w przypadku przepełnienia? Jeśli tak, to czy jest ono w skali z odległością między znakami L i F do sprawdzania, gdy silnik jest zimny? A może wcięcie na bagnecie odnosi się do prawidłowego poziomu oleju, gdy silnik ma normalną temperaturę pracy?
Z tego, co rozumiem z planu Subaru dotyczącego bagnetu, wcięcie jest normalnym odniesieniem "Gorący". U mnie tak działa. Jedyną rzeczą, którą powiedziałbym, że jest trochę dziwna, jest to, jak przód i tył bagnetu będą się różnie odczytywać..........Tył mojego zazwyczaj pokazuje nieco wyżej, zwłaszcza gdy jest zimny. Używam po prostu tej strony, która jest wyższa, ponieważ mój nie jest "Olejoholikiem".

#4 ·
Nie pamiętam, czy na odwrocie mojego bagnetu są jakieś oznaczenia, czy nie. Zadałem to pytanie, ponieważ wolę sprawdzać poziom oleju po tym, jak samochód postoi przez noc. Ogólnie rzecz biorąc, stracę około 1/2 kwarty między wymianami, które odbywają się w odstępach 5000 mil. Kiedy zbliżam się do interwału wymiany, sprawdzam go nieco częściej, czasami z konieczności, gdy jest ciepło. Dobrze wiedzieć, że cały stary olej spływa, ponieważ dodaję pełne 6 kwart, które podaje instrukcja podczas napełniania. Co 3 lub 4 wymianę spuszczam całą miskę, żeby zobaczyć, co ucieka z filtra. Na szczęście nie znalazłem jeszcze nic metalicznego, co by się do mnie świeciło.

#8 ·
Jeśli budują silnik tak wrażliwy na poziom oleju, dlaczego nie mogą zaprojektować bagnetu, który można odczytać?
Zgadzam się z tym również.

Postanowiłem pójść o krok dalej, aby wyjaśnić (sobie, jeśli nie innym), dlaczego przód i tył bagnetu wskazują różne poziomy oleju. Moje powyższe wyjaśnienie miało pewne słabe punkty, a mianowicie, że bagnet jest cienki, więc przesada na powyższym schemacie tak naprawdę się nie sprawdza. Ale trochę eksperymentów tak:

Miarka z olejem silnikowym i symulowany bagnet:

Image

Z "bagnetem" włożonym do oleju:

Image

I powiększony widok tego, co się dzieje:

Image

Efekt na spodniej stronie "bagnetu" jest spowodowany napięciem powierzchniowym oleju i tendencją cieczy do przemieszczania się w górę po ciele stałym, gdy kąt zawarty jest mały. Pod tym względem uzyskałem ten sam efekt używając wody.

Jak w moim poprzednim poście, jeśli bagnet zostanie włożony we właściwej orientacji (tak, że oznaczona strona jest "do góry"), poziom oleju zostanie prawidłowo wskazany po oznaczonej stronie.

Attachments

#9 ·
Kwartę za mało lub nawet prawie kwartę za dużo w systemie, który mieści 4 kwarty, nie spowoduje problemów dla silnika, jednak skróci żywotność oleju i w ekstremalnych sytuacjach spowoduje problemy z pobieraniem oleju lub w przypadku przepełnienia dostaniem się oleju do miejsc, do których nie powinien się dostać. Olej rozpryskuje się w misce olejowej i w zależności od tego, jak ekstremalny jest kąt pojazdu, tym większe prawdopodobieństwo wystąpienia problemu, gdy oleju jest trochę za mało lub za dużo - bagnet po prostu wskazuje na strefę szczęścia.

#10 ·
Należy zauważyć, że bagnet jest po prostu narzędziem referencyjnym... wlej cztery kwarty oleju do czterech różnych samochodów i najprawdopodobniej uzyskasz cztery różne odczyty. Nie są one "kalibrowane" fabrycznie... są po prostu wskazówką.

Posiadałem wiele różnych pojazdów i niezależnie od tego... wlej wymaganą "ilość" oleju, a poziom będzie wskazywał wyżej lub niżej niż "pełny". Kiedyś "kalibrowałem" bagnet, robiąc nowy znak na poziomie "pełny", ale tak naprawdę nie robi to żadnej różnicy na dłuższą metę.

#13 ·
Wy jesteście nadmiernie zaniepokojeni tymi sprawami z poziomem oleju. Rysowanie diagramów, jak miarka wchodzi do oleju. lol
dla ludzi z turbosprężarkami, ten bagnet to wszystko, co istnieje między życiem a śmiercią.

a przepełnienie / zużycie to prawdziwy problem dla niektórych osób. ...i powinni się zastanowić, czy oni ...czy też warsztat lub niezależni mechanicy poprawnie odczytują miarkę.

były zarzuty, że warsztaty przepełniają i zapisują zużycie, aby mogli wymieniać silniki w samochodach z lat 2013-2014.....samochody H6 z 2010 roku i nowsze mają dodatkowe nacięcie wysoko na miarce i niektórzy ludzie błędnie odczytują to jako pełny znak
pomimo tego, że jest to kwarta ponad pełny znak.

_______

a to forum ma dobry zapas ludzi, którym na tym zależy,...Cieszę się, że @plain OM zrobił zabawne zdjęcia i je oznaczył.

Myślę, że w przyszłości Lt. Commander Data powinien zamienić Issaca Newtona na Plain OM, to byłaby o wiele lepsza gra.

#14 ·
2016 Outback 2.5i zimny silnik fabryczne napełnienie po 1200 milach. Zauważ, że na bagnecie nie ma wcięcia, jak to miało miejsce w poprzednich latach. Na gorącym silniku po zatrzymaniu na tyle długo, aby zatankować paliwo, poziom znajduje się w połowie między otworami. Ale na zimno jest znacznie powyżej górnej granicy. To zachowanie jest odwrotne do tego, które twierdzono we wcześniejszych postach w tym wątku.

#20 ·
2016 Outback 2.5i zimny silnik fabryczne napełnienie po 1200 milach. Zauważ, że na bagnecie nie ma wcięcia, jak to miało miejsce w poprzednich latach. Na gorącym silniku po zatrzymaniu na tyle długo, aby zatankować, poziom jest w połowie między otworami. Ale na zimno jest znacznie powyżej górnej granicy. To zachowanie jest odwrotne do tego, które twierdzono we wcześniejszych postach w tym wątku.

Image
...dla mnie...to jest w porządku...

#28 ·
Jedną rzeczą, którą komentowałem tutaj i gdzie indziej, jest to, co przypuszczam, że jest dopuszczalnym rozcieńczaniem paliwa, które Subaru i inni producenci samochodów, tacy jak Hyundai, wbudowali w zalecenia dotyczące pojemności oleju w swoich silnikach, które wykorzystują bezpośredni wtrysk. Na przykład mój silnik Hyundai 1.6L Gamma GF4D GDI ma pojemność miski olejowej 4 litry (4,23 kwarty), ale zaleca tylko napełnienie 3,8 kwarty łącznie, z 3,5 kwarty w misce olejowej i 0,3 kwarty w filtrze oleju (łącznie 3,5 litra). Więc jeśli może pomieścić dodatkową pół kwarty lub pół litra oleju w misce olejowej, dlaczego nie wykorzystać tego? Biorąc pod uwagę ilość rozcieńczenia paliwa i gromadzenia się sadzy węglowej w oleju po spuszczeniu, wywnioskowałem, dlaczego mogło zostać uwzględnione dopuszczenie.

Gen 6 Outback ma miskę olejową o pojemności 5,07 kwarty zarówno w silnikach z turbodoładowaniem, jak i bez turbodoładowania, ale zalecane napełnienie dla silnika bez turbodoładowania wynosi 4,4 kwarty. Ponownie podejrzewam, że jest to około pół kwarty dopłaty za rozcieńczenie paliwa i produkty spalania, które dostają się do skrzyni korbowej przez przedmuch. Być może silnik z turbodoładowaniem, z zaleceniem napełnienia 4,8 kwarty, pozwala na dodatkowe 0,4 kwarty, ponieważ przechodzi przez turbosprężarkę.

Ostrzegałbym przed nadmiernym napełnianiem któregokolwiek z silników, ponieważ może wystąpić pienienie, a także ten dodatkowy olej z rozcieńczeniem paliwa itp. może obciążać uszczelki silnika i przyczyniać się do takich rzeczy, jak uszkodzenie uszczelki głowicy.

#29 ·
Tak, myślę, że problem jest pogłębiany, gdy ludzie parkują samochód bokiem na zboczu - olej, który normalnie spłynąłby z powrotem do skrzyni korbowej, pozostaje w tylnej części otworów cylindrów. Myślę, że niektórzy właściciele Ascent mieliby kłęby dymu (spalanie oleju), gdyby ponownie uruchamiali samochody, które zostały tak pozostawione na noc.

#30 · (Edited)
Zawsze robiłem wymiany oleju w Subaru i zawsze mieli poziom oleju nieco powyżej pełnego znaku. Setki tysięcy mil na flocie i nigdy nie było problemu, gdy był nieco powyżej znaku F. Flota jako całość zbliża się do 400 tysięcy mil.

2003 Subaru Legacy 144 tys. mil po wycofaniu z eksploatacji (rdza zaatakowała ten samochód) brak zauważalnego zużycia oleju
2010 Outback 156 tys. mil i wciąż działa brak zauważalnego zużycia oleju
2014 Legacy 83 tys. mil 1/2 kwarty na każde 6 tys. mil

#31 ·
Tylko przypomnienie, że chociaż Subaru nie umieszcza już "gorącego" wcięcia na bagnecie, to gdy jest gorący, poziom oleju będzie powyżej zimnego pełnego wcięcia i może wydawać się o 1/2 kwarty za wysoki.

#33 ·
Przypominam tylko, że chociaż Subaru nie umieszcza już "gorącego" wcięcia na bagnecie, to gdy jest gorący, poziom oleju będzie powyżej zimnego pełnego wcięcia i może wydawać się o 1/2 kwarty za wysoki.

View attachment 545708
Japlish tak to nazywaliśmy. Pracując wideo, instrukcje techniczne kamer Sony były tego pełne. Podczas mojego ostatniego serwisu nowy serwisant, który moim zdaniem był dużym ulepszeniem i zszedł z narzędzi i wcześniej wykonywał usługi, powiedział mi, że sprawdzi olej wkrótce po napełnieniu, a jeśli zostawi go na dłużej, będzie "zbyt wysoki" (normalny). Nie wiem, co na to powiedzieć. Zakładam, że jazda próbna jest ostatnią rzeczą, więc silnik jest prawdopodobnie zimny. Jest więc całkowicie w sprzeczności z powyższą grafiką. Mój to patyk bez wcięcia.