Jedną rzeczą, którą komentowałem tutaj i gdzie indziej, jest to, co przypuszczam, że jest dopuszczalnym rozcieńczaniem paliwa, które Subaru i inni producenci samochodów, tacy jak Hyundai, wbudowali w zalecenia dotyczące pojemności oleju w swoich silnikach, które wykorzystują bezpośredni wtrysk. Na przykład mój silnik Hyundai 1.6L Gamma GF4D GDI ma pojemność miski olejowej 4 litry (4,23 kwarty), ale zaleca tylko napełnienie 3,8 kwarty łącznie, z 3,5 kwarty w misce olejowej i 0,3 kwarty w filtrze oleju (łącznie 3,5 litra). Więc jeśli może pomieścić dodatkową pół kwarty lub pół litra oleju w misce olejowej, dlaczego nie wykorzystać tego? Biorąc pod uwagę ilość rozcieńczenia paliwa i gromadzenia się sadzy węglowej w oleju po spuszczeniu, wywnioskowałem, dlaczego mogło zostać uwzględnione dopuszczenie.
Gen 6 Outback ma miskę olejową o pojemności 5,07 kwarty zarówno w silnikach z turbodoładowaniem, jak i bez turbodoładowania, ale zalecane napełnienie dla silnika bez turbodoładowania wynosi 4,4 kwarty. Ponownie podejrzewam, że jest to około pół kwarty dopłaty za rozcieńczenie paliwa i produkty spalania, które dostają się do skrzyni korbowej przez przedmuch. Być może silnik z turbodoładowaniem, z zaleceniem napełnienia 4,8 kwarty, pozwala na dodatkowe 0,4 kwarty, ponieważ przechodzi przez turbosprężarkę.
Ostrzegałbym przed nadmiernym napełnianiem któregokolwiek z silników, ponieważ może wystąpić pienienie, a także ten dodatkowy olej z rozcieńczeniem paliwa itp. może obciążać uszczelki silnika i przyczyniać się do takich rzeczy, jak uszkodzenie uszczelki głowicy.