Subaru Outback Forums banner

Dziwne "pulsowanie" w przepływie powietrza klimatyzacji

25K views 11 replies 8 participants last post by  SheldonR311  
#1 ·
Mój 2010 3.6R OB właśnie zaczął dziwne "pulsowanie" przepływu powietrza z układu klimatyzacji. Po nagrzaniu się samochodu na tyle, aby włączyło się ogrzewanie i wentylator, brzmi to tak, jakby zawór (lub zawory) regulacji przepływu powietrza trzepotał między dwoma stanami. (Mam automatyczny układ klimatyzacji.)

Jeśli nacisnę przycisk odszraniania przedniej szyby, pulsowanie ustaje i działa normalnie w trybie "odszraniania". Ale jeśli przełączę go z powrotem w tryb automatyczny, wydaje się, że nieregularnie oscyluje między przepływem powietrza odszraniania a przepływem powietrza w trybie ogrzewania. To tak, jakby klapy regulacji powietrza nie były w stanie utrzymać swojej pozycji.

Kiedy wnętrze nagrzeje się na tyle, że prędkość wentylatora (automatycznie) zwolniła do prawie minimum, oscylacja/pulsowanie ustaje. Czasami ustaje i zachowuje się normalnie, zanim prędkość wentylatora spadnie do końca, ale nie zawsze. Jednak jeśli ręcznie ustawię wentylator na bardzo niską prędkość, problem również ustaje.

Czy ktoś doświadczył czegoś takiego? Nie chcę grzebać za deską rozdzielczą, jeśli mogę tego uniknąć, ale stamtąd dochodzi dźwięk.

Czy "klapy" regulacji powietrza są uruchamiane przez podciśnienie, czy za pomocą silników elektrycznych?

Przepraszam, jeśli mój problem jest trudny do zwizualizowania. Trudno to opisać słowami!

Później dodano: Po rozejrzeniu się trochę, wydaje się prawdopodobne, że mój problem jest związany z jednym lub kilkoma zaworami/siłownikami "mieszania". Nie jest dla mnie jasne, czy są one dostępne spod deski rozdzielczej, z przestrzeni na nogi, czy też potrzebny jest demontaż konsoli/deski rozdzielczej. Dlatego rady, które ktoś ma, będą nadal bardzo mile widziane!

#2 ·
Nigdy nie używam funkcji FULL AUTO,

ale chyba że chcesz z tym żyć, będziesz musiał chwycić FSM i zagłębić się w te siłowniki.

Istnieją 3 różne typy siłowników, jeden dla wentylacji/recyrkulacji (prawdopodobnie nie twój problem), mieszanki powietrza (prawdopodobnie nie twój problem - ale są 2 z nich, jeden pod deską rozdzielczą dla każdego przedniego siedzenia) i siłownik klapy trybu (prawdopodobnie winowajca).

Nie są straszne do zdobycia. Klapa trybu znajduje się pod panelem kierownicy. Istnieje wiele kontroli FSM dla nich, gdy już je wyjmiesz z samochodu. Ale potrzebujesz FSM.

Czy masz jakieś DTC?

Czy filtr powietrza w kabinie jest brudny? Czy pojazd stoi na zewnątrz? Czasami te małe siłowniki i klapy mogą zawieszać się na liściach i brudzie. Obudowy silnika dmuchawy i skrzynka parownika klimatyzacji są również typowymi miejscami, w których gromadzą się liście i brud.

#4 ·
@Bobaru To silnik mieszający, mam ten sam problem w moim Outbacku z 2010 roku. Kiedyś go wyciągnąłem, co jest prawdziwą udręką, jeśli nie chcesz rozebrać całej deski rozdzielczej. To tylko jeden silnik, który przesuwa mieszanki między oknem, przodem i stopami. Prawdopodobnie w twoim przypadku jest tak samo, będzie się poruszał między przodem a stopami, co wywoła ten irytujący pulsujący dźwięk.
Niestety, mój silnik mieszający znowu szwankuje, więc czekam na lepszą pogodę, aby go wyjąć i porządnie naprawić. Zobacz http://www.subaruoutback.org/forums.../104-gen-4-2010-2014/427017-climate-control-soft-clicking-noise-under-dash.html

#5 ·
Dzięki wam obu! Wydaje się dość jasne, że to siłownik trybu/drzwi (aka silnik mieszający), ponieważ widzę również, że przepływ powietrza zmienia się z podłogi na przednie nawiewy.

Mam dostęp do pełnej instrukcji serwisowej (zakładam, że to właśnie oznaczało "FSM"?), więc przeczytam ją. Sprawdzę również inne proste rzeczy, takie jak filtr powietrza w kabinie. Nie jest aż TAK stary, ale jego wymiana i tak nie jest złym pomysłem.

Nie mam żadnych kodów DTC związanych z tym.

Co ciekawe, wszystko działało dobrze podczas mojej dzisiejszej porannej jazdy do pracy....

#8 ·
Chciałbym dodać do tego wątku, że myślę, że mam ten sam efekt z moim systemem klimatyzacji. Podczas przełączania przez cztery tryby na panelu klimatyzacji, wszystkie z wyjątkiem jednego powodują trzaskający hałas, jakby silnik próbował otworzyć lub zamknąć zawór klapowy i mu się to nie udawało. Hałas ustaje dopiero po zmianie trybu na dystrybucję 'na poziomie twarzy'.
Brzmi to tak, jakby silniki mieszające ulegały awarii lub były zablokowane, albo plastikowe klapy były wypaczone lub oderwały się od gniazd mocujących.
Mam nadzieję, że członkowie forum mogą mi pomóc w uzyskaniu wskazówek, jak uzyskać dostęp do silników bez większego demontażu deski rozdzielczej. Silniki mieszające temperaturę i recyrkulację powietrza wydają się nie powodować żadnych dziwnych dźwięków. Mój pojazd to RHD.

#9 ·
W końcu miałem trochę czasu i mieliśmy ładną pogodę, żeby znowu usunąć mój. Wyczyściłem styki i ścieżki dla styków w silniku i nałożyłem trochę pasty miedzianej na styki. Zmontowałem i teraz działa dobrze. Tylko zapomniałem o jednym poziomatorze do ogrzewania, kiedy go składałem, co spowodowało zimne powietrze. Więc musiałem go znowu rozebrać. Jednak jak już to zrobisz kilka razy, to nie jest to takie trudne. Zajęło to w sumie około 2 godzin.

Attachments

#12 ·
Nareszcie miałem trochę czasu i mieliśmy ładną pogodę, żeby znowu wyjąć mój. Wyczyściłem styki i ścieżki dla styków w silniku i nałożyłem trochę pasty miedzianej na styki. Zmontowałem i teraz działa dobrze. Zapomniałem tylko o jednym poziomatorze do ogrzewania, kiedy go składałem, co spowodowało zimne powietrze. Więc musiałem go znowu rozebrać. Ale jak już się to zrobi kilka razy, to nie jest tak trudno. Zajęło to w sumie około 2 godzin. Załączam kilka zdjęć, które zrobiłem podczas demontażu i montażu.
Więc wczoraj wyjąłem oba moje siłowniki, a siłownik klapy trybu (z dużą białą płytą i trzema ścieżkami dla pinów) był oczywiście winowajcą. Jednak potem spędziłem cztery godziny próbując ponownie zainstalować ten siłownik bezskutecznie i ostatecznie sam silnik przestał w ogóle działać (podłączyłem go, żeby spróbować zmienić ustawienie, żeby spróbować łatwiej włożyć go z powrotem na piny). Czy masz jakieś rady, jak włożyć odpowiednie piny z powrotem w odpowiednie ścieżki i który pin wchodzi w którą ścieżkę? Mój samochód jest obecnie rozebrany spod deski rozdzielczej i za nic w świecie nie mogę prawidłowo założyć tego siłownika.

#10 ·
Mam podobny problem.

Po wyłączeniu samochodu słychać dźwięk przez około 5-10 sekund, podczas których naprawdę brzmi to jak siłownik - być może do klapy wentylacyjnej - który "szuka" pozycji (nnnnn/zzzz/nnn/zzzzzzzzzz).

Mam Outbacka 3.6 premium z 2011 roku. Do tej pory wszystko w systemie ogrzewania/chłodzenia działa dobrze. Nie przeszkadza mi ten dźwięk - martwię się, że będzie szukał przez kilka godzin i rozładuje akumulator. W każdym razie, czy ktoś miał mechanika, który naprawiał tego typu rzeczy? Na forach SubaruLegacy krążą koszmarne historie o ogromnych rachunkach za naprawy, które dealer musi rozebrać deskę rozdzielczą i wymienić stosunkowo tanie siłowniki.

#11 ·
Moje doświadczenie dotyczące serwomotorów klimatyzacji, które "szukają" pozycji po wyłączeniu zapłonu w poprzednich pojazdach, które posiadaliśmy, jest takie, że ta tendencja była po prostu uciążliwym utrudnieniem. Nigdy nie rozładowała akumulatora i nigdy nie spowodowała awarii układu klimatyzacji.