Czy model 2002 nie używa solidnych połączeń prętowych (zamiast kabli) między uchwytami a zespołem zatrzasku?
Załączyłem strony z instrukcji serwisowej w celach informacyjnych.
Czy po zdjęciu panelu wykończeniowego drzwi można przesuwać pręt z wewnętrznego sterowania blokowaniem/odblokowywaniem (część wewnętrznej klamki drzwi) do przodu i do tyłu? Jeśli tak, czy wydaje się, że robi coś z zespołem zatrzasku?
Na ostatniej stronie znajduje się akapit "inspekcja", w którym zasilanie jest podawane do siłownika. Zastanawiam się, czy złącze na siłowniku jest dostępne w Twojej sytuacji i czy można by było przeprowadzić ten test. Być może przy bezpośrednim podłączeniu zasilania silnik mógłby działać na tyle, aby odblokować, po czym drzwi można by otworzyć (zakładam, że są teraz zamknięte), a zespół zatrzasku usunąć w celu naprawy lub wymiany.
Próbując uzyskać lepszy widok mechanizmu, znalazłem tę aktualną stronę eBay, która zawiera zdjęcia zespołu zatrzasku tylnych drzwi LR:
2000-04 Subaru Legacy Outback LH Rear Power Door Lock Latch Mechanism OEM 38207 | eBay .
Oto jeden, do którego dodałem notatki, które moim zdaniem są poprawne (ten widok jest przeciwieństwem tego, co widać patrząc od strony kabiny drzwi):
View attachment 490362
Tutaj możemy zobaczyć siłownik i mechanizm zatrzasku. Chociaż nie potwierdziłem (nie mam zespołu do zbadania), wierzę, że siłownik przesuwa tę małą, białą dźwignię do przodu i do tyłu, aby zablokować lub odblokować mechanizm. Przesuwa metalową dźwignię na mechanizmie, która jest również przymocowana do pręta dochodzącego z obrotowego wewnętrznego sterowania blokowaniem/odblokowywaniem na wewnętrznej klamce drzwi. Ponieważ biała dźwignia siłownika wydaje się znajdować w wąskim gnieździe w metalowej dźwigni, jeśli dźwignia siłownika zatrzyma się w połowie drogi, wygląda na to, że metalowa dźwignia również by się zatrzymała. W takim przypadku wewnętrzne sterowanie blokowaniem/odblokowywaniem na wewnętrznym uchwycie, które jest połączone z metalową dźwignią za pomocą prętów, również nie byłoby w stanie przesunąć metalowej dźwigni, a w konsekwencji nie byłoby w stanie zmienić między zablokowanym i odblokowanym. Być może porównaj, jak daleko porusza się (obraca) ta wewnętrzna dźwignia w pozostałych trzech drzwiach, które działają, z tym, jak daleko porusza się w lewych tylnych drzwiach.
Oto kolejna aktualna strona eBay z wyraźniejszymi zdjęciami:
2001 Subaru Outback Legacy Rear Driver Door Lock Latch Actuator | eBay
Obszar mechanizmu zatrzasku może zostać zatkany brudem itp. lub skorodowany. Zastanawiam się, czy to zapobiega odblokowaniu mechanizmu, w którym to przypadku spryskanie mechanizmu od wewnątrz odtłuszczaczem/smarą może pomóc go uwolnić.
To tylko kilka pomysłów, które mam nadzieję, że pomogą. Prosimy o informowanie nas na bieżąco . . .