Subaru Outback Forums banner

Zamek drzwi tylnych lewych Subaru Outback 2002

7.5K views 23 replies 5 participants last post by  Tanyonk0654  
#1 ·
Niedawno kupiliśmy używanego Subaru Outbacka ze świadomością, że zamek w drzwiach był zepsuty i zablokowany. Zabraliśmy go do domu i zdjęliśmy panel drzwi, ponieważ wszystkie kable wydają się być podłączone i razem. Nie jesteśmy pewni, jak to naprawić.

#3 ·
Niedawno kupiliśmy używanego Subaru Outbacka ze świadomością, że zamek w drzwiach jest zepsuty i zablokowany. Zabraliśmy go do domu i zdjęliśmy panel drzwi, ponieważ wszystkie kable wydają się być podłączone i razem. Nie jesteśmy pewni, jak to naprawić.
Czy sprawdziłeś blokadę rodzicielską?
Ledwo widać ją od wewnątrz, ale jest odblokowana. Nie można otworzyć drzwi z żadnej strony.

#4 ·
Zabraliśmy go do domu i zdjęliśmy panel drzwi, ponieważ wszystkie kable wydają się być podłączone i razem. Nie jesteśmy pewni, jak to naprawić.
Zamek drzwi można zablokować i odblokować za pomocą pilota (breloka) lub przełącznika blokady/odblokowania na przednich drzwiach obok przełączników szyb. Kiedy jest używany, mały silnik (siłownik) w mechanizmie zamka przesuwa dźwignię, która w jednej pozycji odblokowuje drzwi, a w drugiej je blokuje.

Zdarzały się przypadki awarii samego silnika, a także inne, w których smar używany do smarowania przekładni w mechanizmie twardniał i silnik nie mógł poruszać kołami zębatymi.

Jeśli ulegnie awarii w pozycji całkowicie zablokowanej, zwykle nadal można użyć obrotowej ręcznej dźwigni blokady/odblokowania, która jest częścią wewnętrznej klamki drzwi, aby odblokować drzwi. Ale jeśli siłownik zatrzyma się w połowie drogi, wydaje się blokować wewnętrzną ręczną dźwignię, uniemożliwiając jej działanie. Drzwi pozostają więc zablokowane.

Czy elektryczna funkcja blokowania/odblokowywania działa w pozostałych trzech drzwiach i tylnej klapie?

#5 ·
Zamek drzwi można zablokować i odblokować za pomocą pilota (breloka) lub przełącznika blokady/odblokowania w przednich drzwiach obok przełączników szyb.
Odważnie z twojej strony zakładać, że właściciel Gen 2 nadal ma/używa pilota. Dostałem jeden, kiedy kupiłem samochód 6 lat temu i nie podobało mi się, jak powiększał moje klucze. Zdjąłem go i nigdy nie spojrzałem wstecz.

#7 ·
Zabraliśmy go do domu i zdjęliśmy panel drzwi, ponieważ wszystkie kable wydają się być podłączone i razem.
Czy w 2002 roku nie stosuje się sztywnych połączeń prętowych (zamiast kabli) między klamkami a zespołem zatrzasku?

Załączyłem strony z instrukcji serwisowej w celach informacyjnych.

Czy po zdjęciu panelu wykończeniowego drzwi można przesuwać pręt z wewnętrznego sterowania blokowaniem/odblokowywaniem (część wewnętrznej klamki drzwi) do przodu i do tyłu? Jeśli tak, czy wydaje się, że robi coś z zespołem zatrzasku?

Na ostatniej stronie znajduje się akapit „inspekcja”, w którym zasilanie jest podawane do siłownika. Zastanawiam się, czy złącze siłownika jest dostępne w Twojej sytuacji i czy można by było przeprowadzić ten test. Być może przy bezpośrednim podłączeniu zasilania silnik mógłby pracować na tyle, aby się odblokować, po czym drzwi można by otworzyć (zakładam, że są teraz zamknięte), a zespół zatrzasku można by wyjąć w celu naprawy lub wymiany.

Aby uzyskać lepszy widok mechanizmu, znalazłem tę aktualną stronę eBay, która zawiera zdjęcia zespołu zatrzasku drzwi tylnych lewych: 2000-04 Subaru Legacy Outback LH Rear Power Door Lock Latch Mechanism OEM 38207 | eBay .

Oto jeden, do którego dodałem notatki, które moim zdaniem są poprawne (ten widok jest przeciwieństwem tego, co widać patrząc od strony kabiny drzwi):

Tutaj możemy zobaczyć siłownik i mechanizm zatrzasku. Chociaż nie potwierdziłem tego (nie mam zespołu do zbadania), wierzę, że siłownik przesuwa tę małą, białą dźwignię do przodu i do tyłu, aby zablokować lub odblokować mechanizm. Przesuwa metalową dźwignię na mechanizmie, która jest również przymocowana do pręta dochodzącego z obrotowego wewnętrznego sterowania blokowaniem/odblokowywaniem na wewnętrznej klamce drzwi. Ponieważ biała dźwignia siłownika wydaje się znajdować w wąskim gnieździe w metalowej dźwigni, jeśli dźwignia siłownika zatrzyma się w połowie drogi, wygląda na to, że metalowa dźwignia również by się zatrzymała. W takim przypadku wewnętrzne sterowanie blokowaniem/odblokowywaniem na wewnętrznej klamce, które jest połączone z metalową dźwignią za pomocą prętów, również nie byłoby w stanie przesunąć metalowej dźwigni, a w konsekwencji nie byłoby w stanie zmienić stanu z zablokowanego na odblokowany. Być może porównaj, jak daleko porusza się (obraca) ta wewnętrzna dźwignia na pozostałych trzech drzwiach, które działają, z tym, jak daleko porusza się na tylnych lewych drzwiach.

Oto kolejna aktualna strona eBay z wyraźniejszymi zdjęciami: 2001 Subaru Outback Legacy Rear Driver Door Lock Latch Actuator | eBay

Obszar mechanizmu zatrzasku może zostać zatkany brudem itp. lub skorodowany. Zastanawiam się, czy to uniemożliwia odblokowanie mechanizmu, w takim przypadku spryskanie mechanizmu od wewnątrz odtłuszczaczem/smarowidłem może pomóc go uwolnić.

Kilka pomysłów, które mam nadzieję, że pomogą. Prosimy o informowanie nas na bieżąco . . .

Attachments

#8 ·
Czy model 2002 nie używa solidnych połączeń prętowych (zamiast kabli) między uchwytami a zespołem zatrzasku?

Załączyłem strony z instrukcji serwisowej w celach informacyjnych.

Czy po zdjęciu panelu wykończeniowego drzwi można przesuwać pręt z wewnętrznego sterowania blokowaniem/odblokowywaniem (część wewnętrznej klamki drzwi) do przodu i do tyłu? Jeśli tak, czy wydaje się, że robi coś z zespołem zatrzasku?

Na ostatniej stronie znajduje się akapit "inspekcja", w którym zasilanie jest podawane do siłownika. Zastanawiam się, czy złącze na siłowniku jest dostępne w Twojej sytuacji i czy można by było przeprowadzić ten test. Być może przy bezpośrednim podłączeniu zasilania silnik mógłby działać na tyle, aby odblokować, po czym drzwi można by otworzyć (zakładam, że są teraz zamknięte), a zespół zatrzasku usunąć w celu naprawy lub wymiany.

Próbując uzyskać lepszy widok mechanizmu, znalazłem tę aktualną stronę eBay, która zawiera zdjęcia zespołu zatrzasku tylnych drzwi LR: 2000-04 Subaru Legacy Outback LH Rear Power Door Lock Latch Mechanism OEM 38207 | eBay .

Oto jeden, do którego dodałem notatki, które moim zdaniem są poprawne (ten widok jest przeciwieństwem tego, co widać patrząc od strony kabiny drzwi):

View attachment 490362
Tutaj możemy zobaczyć siłownik i mechanizm zatrzasku. Chociaż nie potwierdziłem (nie mam zespołu do zbadania), wierzę, że siłownik przesuwa tę małą, białą dźwignię do przodu i do tyłu, aby zablokować lub odblokować mechanizm. Przesuwa metalową dźwignię na mechanizmie, która jest również przymocowana do pręta dochodzącego z obrotowego wewnętrznego sterowania blokowaniem/odblokowywaniem na wewnętrznej klamce drzwi. Ponieważ biała dźwignia siłownika wydaje się znajdować w wąskim gnieździe w metalowej dźwigni, jeśli dźwignia siłownika zatrzyma się w połowie drogi, wygląda na to, że metalowa dźwignia również by się zatrzymała. W takim przypadku wewnętrzne sterowanie blokowaniem/odblokowywaniem na wewnętrznym uchwycie, które jest połączone z metalową dźwignią za pomocą prętów, również nie byłoby w stanie przesunąć metalowej dźwigni, a w konsekwencji nie byłoby w stanie zmienić między zablokowanym i odblokowanym. Być może porównaj, jak daleko porusza się (obraca) ta wewnętrzna dźwignia w pozostałych trzech drzwiach, które działają, z tym, jak daleko porusza się w lewych tylnych drzwiach.

Oto kolejna aktualna strona eBay z wyraźniejszymi zdjęciami: 2001 Subaru Outback Legacy Rear Driver Door Lock Latch Actuator | eBay

Obszar mechanizmu zatrzasku może zostać zatkany brudem itp. lub skorodowany. Zastanawiam się, czy to zapobiega odblokowaniu mechanizmu, w którym to przypadku spryskanie mechanizmu od wewnątrz odtłuszczaczem/smarą może pomóc go uwolnić.

To tylko kilka pomysłów, które mam nadzieję, że pomogą. Prosimy o informowanie nas na bieżąco . . .
Kiedy używam pilota lub odblokowania z przodu, widzę, jak poruszają się pręty, a nawet coś się skręca w środku, a kiedy używam klamki drzwi, też widzę, jak coś się porusza.

#10 ·
Otworzyłem przeciwległe drzwi i na tych łatwiej jest poruszać mechanizmem blokującym. Jest też mała plastikowa część, która porusza się w górę i w dół z tyłu, gdy używasz klamki, ale nie porusza się na uszkodzonej. Próbowałem ją poruszyć sam, ale nic się nie stało.

#11 ·
Ponadto jest mała plastikowa cena, która porusza się w górę i w dół z tyłu, gdy używasz klamki, ale nie porusza się w uszkodzonym, .
Wyjaśniając, czy to wtedy, gdy używana jest wewnętrzna klamka, czy gdy obracana jest dźwignia blokady/odblokowania?

Czy mały plastikowy element można zidentyfikować na którymkolwiek z diagramów lub zdjęć zamieszczonych tutaj lub na stronach eBay, do których wcześniej linkowałem?

Czy plastikowy element znajduje się przy mechanizmie zatrzasku w drzwiach? Czy możesz zidentyfikować jego kolor?

#13 ·
Wygląda na to, że to pręt, który biegnie od zewnętrznej klamki do zatrzasku. (Po prawej stronie na schemacie w poście nr 6 powyżej.) Kiedy zatrzask jest odblokowany, a zewnętrzna klamka jest pociągnięta do góry, zwolni się i otworzy drzwi. Jeśli zatrzask jest zablokowany, zewnętrzna klamka unosi się, ale nie powoduje to zwolnienia zatrzasku i otwarcia drzwi.

#14 ·
Nie pamiętam żadnych postów w gen2 takich jak ten. Siłowniki zamków przednich i tylnych drzwi działają jednak tak samo. Zawsze jednak występują problemy z zamkiem / zatrzaskiem klapy. Działa tak samo z tym samym przyciskiem odblokowania, ale cały ten kurz naprawdę szybko psuje sprawy. = Nawet jeśli usunę wykończenie i przedmucham czysto i nasmaruję wszystko, po kilku miesiącach muszę ponownie zatrzasnąć uchwyt kciukiem. (Nie jestem pewien, czy to wchodzi do Gen3), ale @plain OM dziękuję za mądre zdjęcia.

#15 ·
Zawsze są problemy z zamkiem / zatrzaskiem klapy. Działa tak samo z tym samym przyciskiem odblokowania, ale cały ten kurz naprawdę szybko psuje sprawy
Zamierzam spróbować wpaść dziś rano do p-n-p. Pewnego dnia był 2001 Legacy, na którego patrzyłem w poszukiwaniu zaczepu drzwi; jeśli drzwi LR nadal tam są, zrobię zdjęcia wnętrza (mam nadzieję, że cięgien i zespołu zatrzasku na miejscu), a następnie wyciągnę zespół zatrzasku i siłownika, aby zabrać go ze sobą. Mam nadzieję zobaczyć, jak to działa wewnętrznie i co może się stać, aby spowodować jego zawieszenie.

#18 ·
Zabraliśmy go do domu i zdjęliśmy panel drzwi, ponieważ wszystkie kable wydają się być podłączone i razem.
Po zdjęciu panelu drzwi i plastikowej osłony wodnej powinieneś zobaczyć drzwi i cięgna jak na pierwszym zdjęciu w powyższym poście.

Przyglądając się bliżej cięgnom, gdy "dźwignia" jest pod kątem, drzwi są odblokowane, jak na lewym zdjęciu powyżej i tym:

Zauważ, że mały uchwyt na dźwigni blokady/odblokowania przy wewnętrznej klamce drzwi jest skierowany do przodu, a pionowa czerwona linia jest widoczna.

Gdy zatrzask jest zablokowany, "dźwignia" jest prawie pionowa, jak na prawym zdjęciu powyżej i tym:

W tym przypadku zauważ, że mały uchwyt na dźwigni blokady/odblokowania przy wewnętrznej klamce drzwi jest skierowany na zewnątrz, w stronę osoby patrzącej, a dźwignia wskazuje "LOCK".

Porównaj położenie "dźwigni" na tych zdjęciach z tym, gdzie jest twoja. Jeśli dźwignia jest pionowa lub prawie pionowa, chwyć "dźwignię" i przekręć ją w kierunku przeciwnym do ruchu wskazówek zegara, pociągając w ten sposób dolny pręt w prawo. Gdy "dźwignia" jest w pozycji odblokowanej (pochylona w lewo), zatrzask powinien być odblokowany, co umożliwi otwarcie drzwi.

Sprawdź, czy to działa. Jeśli tak, o ile panel drzwi jest zdjęty i jest dostęp do "dźwigni", drzwi można zamknąć, a nawet zablokować. Spróbuj jednak użyć pilota do blokowania i odblokowywania drzwi. Zobacz, czy "dźwignia" porusza się teraz w przód iw tył. Daj nam znać.

#21 ·
Po namoczeniu zespołu WD40 zeszłej nocy drzwi działały świetnie dzisiaj rano! Dziękuję za radę!
Myślę, że problem polegał po prostu na tym, że nie obracał się wystarczająco.
Cieszę się, że się dowiedziałem.

Zamierzam zamieścić bardziej szczegółowe zdjęcia mechanizmu w ciągu najbliższego dnia lub dwóch. Zrozumiałem, jak to działa i co może spowodować jego zacięcie. Dźwignia, która nie obraca się wystarczająco, jest z pewnością możliwością.

Na podstawie tego, co widziałem w zespole, prawdopodobnie bym go wyjął, spłukał cały stary smar, nałożył nowy smar i ponownie zainstalował. (WD-40 mogło zmiękczyć stary, wyschnięty smar, ale jeśli nie został spłukany, smar mógłby ponownie stwardnieć i powtórzyć się.) Zaskoczyło mnie, jak łatwo zespół wyszedł po usunięciu wykończenia drzwi i osłony przeciwwilgociowej.

Jak zdjąłeś wykończenie drzwi, gdy drzwi były zamknięte na zamek? To może być coś do dodania tutaj dla innych, którzy mogą stanąć w przyszłości w obliczu tego samego problemu.

#23 · (Edited)
@eagleeye @Tanyonk0654 et al

Oto więcej informacji na temat systemu zatrzasków tylnych drzwi 2. generacji:

Zdjęcie w poście nr 17 powyżej pokazuje kompletny zespół, który wychodzi z lewych tylnych drzwi Outbacka z 2001 roku (2. generacja).
Image

Oto więcej szczegółów dotyczących zespołu zatrzasku, jak widać:
Image

Druga strona zespołu zatrzasku:
Image

Image

Bliższe widoki mechanizmu blokady/odblokowania:
Image

Image

Akcja otwierania drzwi podczas korzystania z zewnętrznej klamki
Image

Image

Oto kolejny widok mechanizmu
Image

Do tej pory nie omówiono, w jaki sposób dźwignia A, połączona z wewnętrzną klamką drzwi, otwiera drzwi i nie może tego zrobić, gdy blokada rodzicielska jest włączona.

Dźwignia A nie jest bezpośrednio połączona z dźwignią C, częścią, która współpracuje z obracającą się dźwignią D w mechanizmie zatrzasku. Zamiast tego dźwignia A łączy się z rowkowanym elementem na tym zdjęciu. Gdy blokada rodzicielska jest wyłączona, a wewnętrzna klamka jest pociągnięta, rowkowany element jest pociągany w lewo, zaczepiając się o dźwignię E i pociągając ją w lewo, tak samo jak w przypadku użycia zewnętrznej klamki drzwi.
Image

Gdy blokada rodzicielska jest włączona, rowkowana dźwignia jest przesuwana z dala od dźwigni E, tak że po pociągnięciu wewnętrznej klamki drzwi rowkowana dźwignia przesuwa się w lewo, ale nie wchodzi w interakcję z dźwignią E.
Image

Nie czyściłem w żaden sposób mechanizmu, a fabrycznie nałożony smar jest wyraźnie widoczny. Na połączeniu między dźwignią B i dźwignią C stwardniały smar może uniemożliwiać obracanie się dźwigni B podczas używania siłownika elektrycznego, a także może uniemożliwiać przesuwanie się ręcznej dźwigni blokady/odblokowania w pełnym zakresie. Podobnie nagromadzony brud itp. może blokować ruch dźwigni związanych z blokowaniem/odblokowywaniem.

Przetestowałem siłownik elektryczny i stwierdziłem, że wytworzył on dobrą wartość momentu obrotowego przy napięciu 13 V - wymagało to pewnego wysiłku, aby zapobiec obracaniu się dźwigni B, głównej dźwigni blokady/odblokowania, po podłączeniu zasilania. Używając 9 V baterii alkalicznej, był zauważalnie wolniejszy, ale nadal dość mocny, gdy trzymałem dźwignię B, aby się nie obracała. Ta konkretna jednostka wydaje się być w dobrym stanie. Jednakże, przy słabym silniku (np. zużyte szczotki/komutator) lub słabym zasilaniu (złe połączenia, słaby akumulator samochodowy itp.) może nie być w stanie pokonać oporu w połączeniach.

Pytania, coś pominąłem, komentarze, mile widziane.