Subaru Outback Forums banner

Czujnik obrotów sprężarki klimatyzacji - Gdzie się znajduje?

6.1K views 5 replies 3 participants last post by  Sphyrna  
#1 · (Edited)
Cześć,

Mamy problem z klimatyzacją w naszym Outbacku VDC z 2001 roku. Zawieźliśmy go dzisiaj do warsztatu i po dwóch godzinach, wymianie uszczelek i 90,00 $ nadal nie mamy klimatyzacji.

Samochód nie chłodził powietrza normalnie, nie dmuchał gorącym, gorącym, ale wilgotnym i ciepłym.

Technik powiedział, że w systemie jest tylko 2 uncje r132 i że są wycieki uszczelek i zaworów. Miał wymienić oba, ale wymienił tylko oringi, teraz kiedy patrzę (może po prostu zapomniał). Mówi na rachunku:

"Praca wymagana - klimatyzacja nie chłodzi, Praca wykonana - freon jest niski. Wycieki na oringach węża sprężarki. Wymień oringi i napełnij ponownie system. Ciśnienia są wyrównane po niskiej i wysokiej stronie układu. Sprężarka działa. Niska strona zwiększa ciśnienie po wciśnięciu pedału przyspieszenia. Zalecamy wymianę zespołu osuszacza i zaworu rozprężnego oraz ponowne przetestowanie ciśnień. Może wymagać wymiany sprężarki. Ewakuowano freon z układu."

To tylko nasz lokalny warsztat, a nie specjaliści od Subaru i czytając tutaj dowiedziałem się o czujniku obrotów sprężarki. Mam miernik omów i chciałbym go przetestować, ale nie mogę go znaleźć. :p

Czy ktoś może mi powiedzieć, gdzie on jest? Czy trzeba zdjąć plastikowe osłony, aby do niego dotrzeć? Czy w ogóle brzmi to tak, jakby to mógł być problem?

Dzięki za wszelką pomoc!

P.S. Przejrzałem forum zrób to sam, wyniki wyszukiwania na forum i biuletyn ze zdjęciem, ale nadal nie mogę znaleźć, gdzie to jest. :-*

#3 ·
Okej. To jest to samo, które mam.

Przepraszam, że jestem takim idiotą.

Patrzyłem wcześniej na samochód z tym wydrukiem, wyglądało na to, że to może znajdować się w lewym górnym kwadrancie pod maską, ale musiałbym zdjąć panele, żeby znaleźć czujnik? Czy to prawda?

#5 ·
Nie daj się namówić na wymianę sprężarki. Te urządzenia rzadko ulegają awarii. Musisz uruchomić je bez oleju przez długi czas, aby je zabić.

Jeśli to, co technik umieścił na fakturze, jest poprawne, to na ogół ograniczenie w którymś miejscu lub zbyt dużo czynnika chłodniczego w układzie. Jeśli jest włączony i cykliczny, przełączniki ciśnieniowe działają i coś się porusza.

Poprosiłbym ich o ponowne sprawdzenie ilości czynnika chłodniczego w układzie. .25 funta za dużo spowoduje to, co opisujesz, z ciepłym i wilgotnym powietrzem wydmuchiwanym. Wskazuje to, że czynnik chłodniczy przemieszcza się przez układ, wilgoć jest zasysana do parownika, a gdy ciśnienie wzrasta, wyłączając sprężarkę klimatyzacji, woda jest wydmuchiwana z otworów wentylacyjnych, gdy parownik ponownie się nagrzewa.