Subaru Outback Forums banner
21 - 40 of 255 Posts
Masz w pewnym stopniu rację; pierwotnie, gdy CVT było nowe, inżynierowie chcieli zobaczyć, co spowodowało awarię, więc w ogóle nie podlegały one serwisowi! Ale z czasem zaczęli wymieniać korpusy zaworów i w razie potrzeby konwertery momentu obrotowego. Mogę ci zagwarantować, że wymienili mój konwerter momentu obrotowego.
+1 dla Subaru. W sierpniu 2016 roku miałem awarię korpusu zaworu. Dostałem fabrycznie nowy zamiennik. To dużo zasobów zużytych, gdyby wystarczyła wymiana korpusu zaworu.

Również jestem ciekaw, jakie są problemy. Zauważam, że podczas jazdy na zimno samochód wydaje się lekko szarpać podczas jazdy pod górę, ale działa płynnie po rozgrzaniu. Jedyne, co mogę powiedzieć. Jak dotąd około 50 tysięcy mil na Outbacku 2.5 z 2014 roku.

Teraz, gdy CVT jest objęte gwarancją na 10 lat/100 000 mil, zastanawiam się, jaki wpływ będzie to miało na koszt "rozszerzonych" gwarancji Gold wydawanych w przyszłości? Czy koszt nie powinien się obniżyć, ponieważ CVT jest już objęte gwarancją?

Jakieś przemyślenia?

Mój Outback Premium z 2017 roku w tym tygodniu uszkodził wąż skrzyni biegów i stracił cały płyn, zanim zjechałem z autostrady. Subaru odholowało mnie 88 mil do dealera i z powodu utraty płynu wymienia całą skrzynię biegów. Brak ostrzeżenia innego niż kontrolka wysokiej temperatury oleju w skrzyni biegów.

Zarówno moja żona, jak i ja otrzymaliśmy listy przedłużające naszą gwarancję CVT do 10/100 tys. Legacy mojej żony z 2016 roku i mój Outback z 2016 roku, oba z silnikami 2.5. Ma dopiero 9 tys. mil na swoim samochodzie, a ja mam 62 tys. na swoim.

Wysłane z mojego iPhone'a za pomocą Tapatalk

Istnieje link do wyszukiwania po numerze VIN dla pojazdów sprzedawanych w Kanadzie. Czy ktoś widział podobne wyszukiwanie dla Subaru sprzedawanych w USA?

Powinienem być objęty ubezpieczeniem, na podstawie języka w opublikowanym liście, ale nie otrzymałem nic od Subaru.

Discussion starter · #34 ·
Otrzymałem również zawiadomienie o przedłużeniu gwarancji CVT dla 2016 2.5L.
Jeszcze nic na temat mojego 2017. Jednak SOA poinformowało mnie, że listy są wysyłane do września.

Mam Outbacka z 2018 roku, ale nie jestem pewien, czy kupiłbym ten pojazd, gdybym wiedział o przedłużeniu gwarancji z powodu wadliwej skrzyni biegów. Jasne, to wspaniale, że Subaru pokryje wszelkie naprawy, ale nie powinno mieć wadliwej skrzyni biegów. Powinienem był zatrzymać mojego Camry Hybrid.

... przedłużenie gwarancji z powodu wadliwej skrzyni biegów.
Przedłużenie gwarancji, tak, ale część "z powodu wadliwej skrzyni biegów" to czysta spekulacja. Do tej pory nie zgłoszono dużej liczby awarii CVT ... przynajmniej na tym forum.

Zrelaksuj się i ciesz się swoim Outbackiem. Jego CVT jest dziś nie mniej niezawodny niż wczoraj.

Nie jest to tak niezawodne, jeśli jesteśmy na 3. rewizji od MY 2015.
Do jakich konkretnych "rewizji" się odnosisz? Źródło?

Nierzadko zdarza się, że producenci wprowadzają drobne zmiany produkcyjne (np. ulepszone uszczelnienia) w trakcie okresu eksploatacji skrzyni biegów. Jedyne inne zmiany w przekładniach CVT Subaru, o których wiem, to dodatki przeznaczone głównie do redukcji hałasu. W pewnym momencie skok łańcucha wariatora został nieznacznie zmniejszony, aby zmienić jego spektrum hałasu, ale nawet ta zmiana była kompatybilna wstecznie. Wprowadzono również zmiany produkcyjne w konwerterach momentu obrotowego.

Czy istnieje problem systemowy (lub problemy) z przekładniami CVT Subaru? Nie wiem, ani nikt inny poza Subaru. Ale obecnie nie ma dowodów na występowanie takiego wzorca problemów w nielicznych zgłoszonych awariach.

Nie mam żadnych źródeł poza tym, co było tu omawiane przez ostatnie kilka lat.

Zmieniono łańcuch, aby był cichszy.

Zmiana na konwerter momentu obrotowego, aby był bardziej wytrzymały.

I nie jestem pewien co do tego, w pewnym roku podobno dostajesz 7. bieg na łopatkach zmiany biegów.

Było kilka TSB, które niewiele osób wykonało, głównie dotyczących biegu jałowego i klimatyzacji.

Powiadomienie CVT

Otrzymałem dziś powiadomienie o przedłużeniu gwarancji na mojego Outbacka 2.5i z 2017 roku. Kupiłem go w maju zeszłego roku. Jakie są punkty awarii dla tej skrzyni biegów? Zauważyłem opóźnienie w załączaniu podczas zmiany z biegu wstecznego na jazdę do przodu, ale poza tym wydaje się działać płynnie. Moim największym problemem z samochodem do tej pory jest utrzymujący się zapach płynu chłodzącego w okolicach tyłu maski po stronie pasażera po jeździe.

21 - 40 of 255 Posts