Subaru Outback Forums banner

Gdzie znajdują się zaciski uziemiające bloku silnika?

32K views 16 replies 5 participants last post by  148am  
#1 ·
Pytam, ponieważ schemat, który pokazuje lokalizacje złączy w komorze silnika w FSM, wydaje się nie zgadzać z tym, co widzę w samochodzie, jeśli chodzi o zaciski uziemiające. Mogłem nieumyślnie pominąć jeden lub dwa schematy, jest tam mnóstwo stron.

#2 ·
Dwa z tyłu przy rozruszniku przychodzą mi do głowy jako pierwsze, ale brzmi to tak, jakbyś je znalazł. Myślę, że są one na kolektorze dolotowym, a nie na samej głowicy, ale mówię o GD i starszych samochodach, więc mogę się mylić. Myślę, że jest co najmniej jeden na jednej ze śrub obudowy dzwonu, więc wyciągnięcie IC byłoby dobrym posunięciem, aby być bardzo dokładnym.

#3 ·
Nie ma nic złego w dodawaniu kilku uziemień, jak sądzę - ale widziałem je również na IM, a nie na głowicy. Rozejrzałem się i odświeżyłem wiele uziemień, ale być może nie tak pilnie jak inni.

Czy Twój samochód ma przewody czy cewkę zapłonową na świecę? W każdym razie zamień cewkę/przewód na inny cylinder.

#7 ·
Po prostu odpowiadam na "wzmiankę" . . . Nie jestem pewien, czy mogę tu zbytnio pomóc w kwestii podstaw. Mam tylko te same FSM-y do pracy i mogą one mieć niespójności, jak zauważono.

Ale zastanawiałem się . . . poza wypadaniem zapłonu zgłaszanym przez BtSSM (http://www.subaruoutback.org/forums...109-gen-3-2005-2009/377385-can-t-figure-out-cylinder-1-misfire.html#post4360250), czy doświadczasz jakichkolwiek rzeczywistych oznak nieprawidłowego działania? (Zastanawiam się, czy dyskusję można by poszerzyć o inne czynniki, takie jak sugestia traildogck dotycząca ciśnienia paliwa lub jak w połączonym wątku.)

#9 ·
Zastanawiam się, czy silnik działałby nawet tak dobrze, gdyby koło zębate wału korbowego było przesunięte o jeden ząb? Czy to może tłumaczyć powszechnie niską kompresję?

Może sprawdź podwójnie rozrząd, jeśli obecne dochodzenie nie przyniesie rezultatu?

#10 ·
Zastanawiam się, czy silnik działałby nawet tak dobrze, gdyby koło zębate wału korbowego było przesunięte o jeden ząb? Może to wyjaśnia powszechnie niską kompresję? Może sprawdzić jeszcze raz rozrząd, jeśli obecne dochodzenie nie przynosi rezultatów?
Nie potrafię powiedzieć, jak by działał, gdyby był przesunięty o jeden ząb na wale korbowym, ale najprawdopodobniej wcale by nie działał dobrze. Kompresja to kompresja, niezależnie od czegokolwiek innego. Chodzi tylko o to, jak dobrze każdy poszczególny cylinder buduje ciśnienie. Rozrząd na biegu jałowym wygląda dobrze, oscyluje w okolicach 12°.

#11 ·
przepraszam, rozrząd wałka rozrządu/wał korbowy - nie zapłon

wydech strzela
Jeśli zawory są bardzo lekko otwarte w GMP, uzyskałbyś niższe ciśnienia i być może dziwne dźwięki wydechu, o których wspominasz? - ale, jak mówisz, być może gorzej działający silnik niż wydajesz się mieć.

#12 ·
Rozumiem, dziękuję za wyjaśnienie. Nie sprawdziłem, czy rozrząd jest idealnie ustawiony, ale auto i tak ciągnie całkiem mocno, tak mocno jak chcę je pchać, chociaż wiem, że nie działa w 100%. Moja perspektywa jest ograniczona, ponieważ nigdy nie jeździłem tym autem jako nowym i nigdy nie jeździłem innym XT, żeby mieć porównanie.

Może się skończyć wizytą u eksperta, jeśli sam tego nie rozwiążę, jakkolwiek bardzo by to nie było porażką.

#13 ·
Jak dawno serwisowano układ paska rozrządu?

Sprawdzenie rozrządu nie jest zbyt trudne - zwykle można znaleźć zdjęcia, a może nawet filmy, które pomogłyby, jeśli wyszukiwanie instrukcji nie przynosi rezultatów. Ale na zimnym silniku Twoje liczby naprawdę nie są takie niskie, a różnica wynosi tylko 9 od niskiej do wysokiej. MYŚLĘ, że idealnie 7 psi to to, co ludzie lubią widzieć. Po prostu przejdź do testu szczelności - może masz spalony zawór?

Inne problemy odstające, które należy wziąć pod uwagę; 'wypadnięty' prowadnik zaworu, uszkodzony czujnik położenia wału korbowego?

#14 · (Edited)
PO miał zamontowany zestaw Gates przy 108 tys., teraz mam 131 tys. Stan paska wygląda świetnie.

Na pewno sprawdzę rozrząd w ten weekend, wystarczająco łatwo, żeby wykreślić to z listy.

Silnik był ciepły podczas testu, nie gorący w dotyku, jak wtedy, gdy wyciągałem cewki i świece, spodziewając się, że mój kolega przyjedzie lada chwila. Nie wiem wystarczająco dużo, żeby powiedzieć, czy ta różnica temperatur miałaby znaczenie, czy nie, ale dowiem się, kiedy ponownie przetestuję. Zgadzam się, że moje wyniki kompresji są przyzwoite i dość spójne. Tak, zakres 7 psi jest specyfikacją. Spodziewałem się znacznie niższych wartości w cylindrze 1, więc uznałem to za małe zwycięstwo.

Zły zawór lub coś podobnego jest zdecydowanie na moim radarze, w obszarze "tam są smoki" na mapie. Czujnik wału korbowego zostanie przetestowany w ten weekend.

#15 ·
Na postoju i na biegu jałowym lub na postoju i obrotach do 1500/2000 obr./min, słychać i czuć wypadanie zapłonów. Najgorzej jest, gdy na postoju i przy około 2000 obr./min, samochód się trzęsie, a wydech strzela,
Z BtSSM (lub innymi skanerami opartymi na SSM, takimi jak Romraider) powinieneś mieć dostęp do szerokiego zakresu danych z ECM. Jeśli na biegu jałowym występują zauważalne objawy, zarejestrowane logi mogą ujawnić anomalię. FSM ma tabelę danych SSM, które powinny być dostępne. Znajduje się w sekcji Diagnostyka silnika (DOHC), w rozdziale "Subaru Select Monitor", w podrozdziale "Tryb normalny". Predefiniowana lista "pól" w BtSSM ma niektóre z nich, ale wszystkie można ręcznie dodać do listy pól.

#16 ·
Wygląda na to, że pojawia się wiele króliczych nor. Logowanie byłoby dobre, sprawdzenie ciśnienia paliwa byłoby dobre. Weryfikacja czystego filtra paliwa byłaby dobra.

Ponownie sprawdziłbym obszar wycieku podciśnienia/doładowania. Użyj załącznika jako odniesienia.

Attachments

#17 ·
Wygląda na to, że pojawia się wiele króliczych nor. Logowanie byłoby dobre, sprawdzenie ciśnienia paliwa byłoby dobre. Weryfikacja czystego filtra paliwa byłaby dobra.

Ponownie sprawdziłbym obszar wycieku podciśnienia/doładowania. Użyj załącznika jako odniesienia.
Wiele króliczych nor, na pewno. Korekta paliwa na biegu jałowym wynosi około +9%, więc nie byłbym zaskoczony, gdyby znaleziono więcej wycieków. Przeprowadziłem test dymny na zimnym silniku, lepiej spróbować na rozgrzanym, aby sprawdzić, czy pojawią się wycieki, gdy przewody podciśnieniowe zmiękną. Użyłem tego samego arkusza podczas testowania - dzięki za ponowne opublikowanie.