Subaru Outback Forums banner

Porozmawiajmy o Dual Range.

17K views 8 replies 4 participants last post by  HeyChris  
#1 ·
Cześć wszystkim.

Wskoczyłem w króliczą norę, jaką są dwuzakresowe skrzynie biegów w Subaru.

Historycznie Subaru miało je w starszych kombi GL z redukcjami nawet do 1,59, jak sądzę. Całkiem fajnie.

W internecie jest kilka tropów na temat pomyślnego połączenia tych dwuzakresowych skrzyń z platformami N/A EJ. Niestety, nie rozciąga się to na sferę turbo EJ, ponieważ te stare skrzynie nie były zbudowane tak, aby poradzić sobie z takim poziomem mocy. Dla mnie to problem.

Cóż, jeden z zakładów Down Under postanowił rozwiązać ten problem. Poznaj All Drive Subaroo Dual Range Gearbox

Zapytałem o koszt i logistykę dla opcji Warrior 161 i czekam na odpowiedź. :) Chciałbym usłyszeć przemyślenia innych na temat tego ustawienia, mojego dążenia do "long travel", 300whp, dwuzakresowego Battlewagona lub po prostu ogólnych przemyśleń na temat dwuzakresowości.

#2 ·
Rzuciłem na to okiem, kiedy zamawiałem mój 6MT i najwyraźniej podwójne zakresy zostały z czasem stłumione w stosunku, aby zapobiec eksplozji w miarę wzrostu momentu obrotowego silnika. Ostatecznie przełożenie wynosiło 18% lub coś żałosnego, ponieważ więcej i 2,5 NA H4 spowodowałoby eksplozję? W każdym razie uznałem, że to nie jest dobra skrzynia biegów do umieszczenia za moim H6 i po prostu włożyłem tam 6MT. Bardzo zadowolony z tego... Ale automat był O WIELE lepszy do wspinaczki po skałach. Niepowstrzymane powolne pełzanie.

#3 ·
Przyjrzałem się temu krótko, kiedy zamawiałem mój 6MT i najwyraźniej podwójne zakresy zostały stłumione w stosunku do lat, aby zapobiec eksplozji w miarę wzrostu momentu obrotowego silnika. Ostatecznie przełożenie wynosiło 18% lub coś żałosnego, ponieważ więcej, a 2,5 NA H4 spowodowałoby eksplozję? W każdym razie zdecydowałem, że to nie jest dobra skrzynia biegów do umieszczenia za moim H6 i po prostu skończyłem z włożeniem tam 6MT. Bardzo zadowolony z tego... Ale automat był O WIELE lepszy do wspinaczki po skałach. Niepowstrzymane powolne pełzanie.
Bez wątpienia automat byłby najlepszym wyborem do powolnej jazdy w terenie, ale wtedy trzeba sobie z tym radzić we wszystkim innym! ;)

Te skrzynie ADS są oceniane do 390 KM z przełożeniem redukcyjnym do 1,61. 6MT to naprawdę świetna skrzynia, uwielbiałem ją w moim '07 Spec.B. Byłem przekonany do zamiany 6MT dla Battlewagon, dopóki na to nie natrafiłem.

#4 ·
ADS skierowało mnie do partnera w Stanach - ZF Design z Ridge, CO. Rozmawiałem z jednym z ich techników i pracuję nad uzyskaniem wyceny dla skrzyni 1.61. Na podstawie naszej rozmowy i szacunkowych kosztorysów, może to być tańsze niż myślałem... oczywiście w zależności od opcji ulepszeń. I na pewno są opcje. Ulepszone synchronizatory, podwójne synchronizatory dla 1. i 2. biegu, przedni LSD, opcje ulepszenia centralnego mechanizmu różnicowego, w tym pełne DCCD... skoro już tam jesteś, możesz również ulepszyć dźwignię zmiany biegów, tuleje, ogranicznik przechyłu, mocowanie skrzyni biegów, sprzęgło/koło zamachowe...:) Powinno być w granicach nowej wymiany OEM 5MT. Więcej wkrótce!

#6 · (Edited)
@Brucey To jest piękne! Przynajmniej tak myślę/mam nadzieję. Zamierzam zdecydować się na kilka ulepszeń ponad standard (mocniejszy centralny mechanizm różnicowy, przedni LSD Torsen, ulepszone synchronizatory) i rozważam w przybliżeniu koszt pomiędzy nowym OEM 5MT a nowym OEM 6MT. Budżetowa konstrukcja brzmi tak, jakby mieściła się w przedziale używanego 5MT. Zakłada to ponowne wykorzystanie mechanizmów różnicowych i brak niepotrzebnych ulepszeń oraz oczywiście samodzielną instalację. Nie, żadne z nich nie są tanie, ale też nie są szalone, jakby pieniądze nie miały znaczenia. Nie mam jeszcze twardych danych, więc nie chcę zbytnio ryzykować, ale założę się, że będzie to znacznie tańsze niż standardowa wymiana 6MT. Dla każdego, kto rozważa takie modyfikacje, jest to poważny konkurent.

Tak czy inaczej, minie dużo czasu, zanim faktycznie dokonam tej modernizacji, ale jestem prawie pewien, że kiedyś to zrobię. Z drugiej strony powiedziałem, że „kiedyś” zrobię coil-overy o dużym skoku i teraz jesteśmy w tym miejscu...

#7 ·
@Brucey To jest w tym piękne! Przynajmniej tak myślę/mam nadzieję. Zamierzam zdecydować się na kilka ulepszeń z najwyższej półki (mocniejszy centralny mechanizm różnicowy, przedni LSD Torsen, ulepszone synchronizatory) i rozważam w przybliżeniu koszt pomiędzy nowym OEM 5MT a nowym OEM 6MT. Budżetowa konstrukcja brzmi tak, jakby mieściła się w przedziale używanego 5MT. Zakłada to ponowne wykorzystanie mechanizmów różnicowych i brak zbędnych ulepszeń oraz oczywiście samodzielny montaż. Nie, żadne z nich nie są tanie, ale też nie są szalone, jakby pieniądze nie miały znaczenia. Nie mam jeszcze twardych danych, więc nie chcę zbytnio ryzykować, ale założę się, że będzie to znacznie tańsze niż standardowa wymiana 6MT. Dla każdego, kto rozważa takie modyfikacje, jest to poważny konkurent.

Nawiasem mówiąc, minie dużo czasu, zanim faktycznie dokonam tego ulepszenia, ale jestem pewien, że kiedyś to zrobię. Z drugiej strony powiedziałem, że "kiedyś" zrobię zawieszenie o dużym skoku i teraz jesteśmy tutaj...
Jestem tutaj, aby wspierać Cię emocjonalnie, ale technicznie niewiele mogę pomóc. :)

Pracuję nad zmianą przełożeń w Gen 5 i jestem zaskoczony reakcjami, jakie otrzymuję od tych, którzy wydają się nienawidzić wszystkiego, co nowe, tylko dlatego, że jest nowe.

#9 ·
Necro Bump, ponieważ czas jest odpowiedni.... Ze względu na NPS, który wyraża swój 'zamiar' faktycznego przestrzegania pojazdów wymagających więcej niż AWD na przejściach oznaczonych jako takie.

Ponieważ ostatnio nikt tak naprawdę nie instaluje skrzyni biegów z podwójnym zakresem.... A przynajmniej drażni nas neener neener neener, że ją mamy, kiedy jej nie mamy. (I mój własny osobisty OB z zainstalowaną nową skrzynią biegów) Ciekawe byłoby zobaczyć, kto ponownie otworzy tę puszkę możliwości....

Cholera SOA i nadmierna chęć chwytania złotego krążka liczb CAFE... ;)

Z drugiej strony może to być PR, aby zaprzeczyć Yahoos wynajmującym 4x4 i rozbijającym je. Lub prowadząc wypożyczonego Toyotę Camry tam, gdzie nie powinno go być...

C.
'Nie ma krawężnika zbyt ostrego ani rowu zbyt głębokiego dla wypożyczonego samochodu, którego nie zatrzymamy'....