Subaru Outback Forums banner

Oprogramowanie Subaru Gen 3.1a

6 reading
3.4K views 11 replies 4 participants last post by  rebelemtp  
#1 ·
Teraz subaru w końcu wydało poprawione oprogramowanie układowe dla jednostek centralnych 3.1a
Zawiera poprawki
Głównie poprawki radia AM/FM
Aktualizacja #11 REL_UK.25.04.70

Jakieś szczegóły na temat tego, gdzie mogę pobrać plik aktualizacji dla crosstreka 2019?

#4 · (Edited)
Czy to darmowa aktualizacja? I czy dotyczy wszystkich modeli Outback z 2018 roku?
średnie i wysokie wersje radia powinny być w stanie uzyskać aktualizację bezprzewodową. Wersja USB jest dostępna u dealera.

ostatnia aktualizacja dla modeli z 2018 roku była drobną aktualizacją mającą na celu naprawienie szumów w niektórych stacjach radiowych AM. To było w 2022 roku. Ostatnia duża aktualizacja miała miejsce w 2020 roku.

#6 ·
Nowsze oprogramowanie działa ok. Było jedno z 2019 roku, które powodowało problemy i dopóki Subaru nie wymyśliło kolejnej aktualizacji, dotknięte jednostki musiały zostać wymienione (te zainstalowane miały starsze oprogramowanie).

Potem było zabawnie, wszyscy bali się aktualizować mapy, gdy miały wyjść kolejne… to wszystko podczas bezpłatnej 3-letniej subskrypcji aktualizacji map… która została przedłużona 4 lub 5 razy (ponieważ mieli problemy z przygotowaniem portalu subskrypcji / uwierzytelniania).

Jest długi wątek na temat wczesnych problemów.

Jedyną zmianą w użyteczności była możliwość modyfikowania alertów pogodowych, które wciąż się pojawiały i nie znikały – dodano ustawienia dla nich. Wszystko inne to poprawki błędów.

Z tego, co doświadczyłem, nadal działa i wygląda jak oryginalne oprogramowanie z 2019 roku. Nie jestem pewien, czy natknąłem się na jakieś błędy. Jedno z oprogramowań z 2019 roku zawierało poprawki, które w zasadzie były warunkami, które powodowały, że wzmacniacz przestawał odpowiadać, ale nadal tak się działo, więc nie jestem pewien, czy ta poprawka pomaga, czy nie.

do oprogramowania z 2023 roku Rel_UK.22.49.70 / Rel_UL.23.13.70 dodano funkcję resetowania koncentratora USB… to może być coś, co rozwiązuje problem z USB, o którym wspominasz, ale nie jest to zbyt opisowe, czym jest funkcja resetowania USB…

w każdym razie, odniesienie do historii oprogramowania sprzętowego gen 3.1 zawiera wszystkie wymienione poprawki.

#7 · (Edited)
Oto biuletyn serwisowy z najnowszymi informacjami o aktualizacji. Nie wygląda na dużą aktualizację. Nigdy nie miałem tego problemu. Inną interesującą rzeczą jest dodanie modelu 2025 Forester Wilderness, chyba nadal używa starszego radia.

Uwaga: Subaru twierdzi, że po zainstalowaniu tej aktualizacji mogą wystąpić inne błędy (nie jest jasne, czy aktualizacja powoduje te nowe scenariusze, czy też są to znane problemy, a oprogramowanie po prostu nie rozwiązuje problemu). W każdym z trzech przypadków należy albo odłączyć iPhone'a i podłączyć go ponownie, albo wyłączyć i włączyć zapłon.

Osobiście nie spieszyłbym się z aktualizacją, chyba że słuchasz radia FM i dźwięk nigdy się nie włącza.

Szczegóły najnowszej aktualizacji:

Warunki rozwiązane przez aktualizację nr 11:
Rel_UK.25.04.70
16.06.2025

1) Ta aktualizacja oprogramowania poprawi wydajność systemu, aby automatycznie przywracać dźwięk w przypadku problemu z brakiem dźwięku z radia AM/FM.
Uwaga: Jeśli system wykryje brak dźwięku z radia AM/FM po włączeniu zapłonu, dźwięk zaczyna być odtwarzany automatycznie po około 28 sekundach.
2) Ta aktualizacja oprogramowania poprawi wydajność systemu, aby zapobiec opóźnieniom w dźwięku radia AM/FM. Poniżej przedstawiono możliwe scenariusze, które mogą wystąpić po zainstalowaniu aktualizacji oprogramowania, wraz z zalecanymi rozwiązaniami.

Rozwiązania:
Przypadek 1:
Wyświetlany jest komunikat „Błąd połączenia ze smartfonem”
Sytuacja: Jeśli iPhone jest już podłączony przez USB, gdy radio AM/FM automatycznie odzyskuje dźwięk, występuje błąd połączenia, a na iPhonie wyświetlany jest komunikat „Błąd połączenia ze smartfonem”
Środek zaradczy: Ponowne podłączenie kabla USB z iPhone'a przywróci normalne działanie.

Przypadek 2: Brak dźwięku radia AM/FM z powodu przełączania innych źródeł
Sytuacja: Jeśli radio AM/FM traci dźwięk po włączeniu zapłonu, odzyskuje go automatycznie w ciągu około 28 sekund. Jednak przełączanie źródeł (takich jak SXM lub Bluetooth Audio) w tym okresie odzyskiwania uniemożliwia automatyczne przywrócenie, co skutkuje brakiem dźwięku radia AM/FM.
Środek zaradczy: Wyłączenie i włączenie zapłonu.

Przypadek 3: Zanik dźwięku podczas odtwarzania muzyki z iPhone'a jako iPoda (dotyczy tylko modeli do iPhone'a 13)
Sytuacja: Gdy radio AM/FM automatycznie odzyskuje dźwięk, odtwarzanie muzyki z iPhone'a w trybie iPoda (z wyłączonym CarPlay na iPhonie) powoduje krótkie zanikanie dźwięku trwające około jednej sekundy na początku każdego utworu. Problem ten może również wystąpić podczas ponownego podłączania kabla USB lub przełączania na inne źródło dźwięku, a następnie przełączania z powrotem do trybu iPoda.
Uwaga: Tylko modele iPhone'a do iPhone'a 13 można podłączyć jako iPoda. iPhone 14 i nowsze modele nie obsługują trybu iPoda i działają tylko w trybie ładowania.
Środek zaradczy: Wyłączenie i włączenie zapłonu

Załączono TSB

Attachments

#10 ·
....na pierwszej stronie znajduje się również duża notatka, że jeśli po aktualizacji pojawi się pusty / czarny ekran i radio nie będzie reagować, radio należy wymienić. To ostrzeżenie nie było obecne w ostatniej aktualizacji.....
Cóż, czyż to nie jest wspaniałe; "aktualizacja", która może uszkodzić Twój HU. :rolleyes:

@walker, nie mam cierpliwości, żeby czytać te biuletyny, więc dziękuję za poświęcenie czasu na zamieszczenie bardzo szczegółowych, ale czytelnych streszczeń.

Nie zainstaluję tej najnowszej aktualizacji. Będą musieli napisać nową, która nie zrujnuje mojego HU.

#11 ·
Ostatnia zła aktualizacja dla 2019 spowodowała, że elementy sterowania satelitarnego na kierownicy przestały reagować. Subaru usunęło tę aktualizację ze swoich serwerów i umieściło tam poprzednie oprogramowanie, a następnie wydało powiadomienie na ten temat… wszystkie radia, które miały problem po aktualizacji, zostały wymienione… zajęło im około 6 miesięcy, zanim wydali kolejne oprogramowanie układowe, które można było nadpisać na uszkodzonym oprogramowaniu.

Mam jeszcze kilka lat przedłużonej gwarancji, więc byłoby to irytujące, ale nie musiałbym za nic płacić.