Subaru Outback Forums banner

2012 Outback Czujnik ciśnienia oleju P0026

4.5K views 6 replies 3 participants last post by  plain OM  
#1 · (Edited)
Wygląda na to, że jestem teraz członkiem klubu P0026. CEL był przerywany, ale teraz stabilny. Sprawdziłem lewy czujnik i ma 7,3 oma, a prawy ma obwód otwarty. Moje pytanie brzmi, jaki jest prawidłowy numer części dla tego czujnika?
Czy to ‎25240AA060?
Czujnik, który mam, wydaje się być częścią generyczną z tylko końcówką widełkową na górze (bez plastikowej osłony) i złączem widełkowym na przewodzie. Lewy czujnik ma odpowiednie złącze.
Czy Beck Arnley 2111954 jest w pełni kompatybilny?
Jakiekolwiek inne części generyczne, które będą działać?
Najbliższy dealer Subaru jest dwie godziny drogi.

Dzięki

#2 · (Edited)
25240AA060 wydaje się być prawidłowym numerem części Subaru dla przełącznika czujnika ciśnienia oleju diagnostyki AVLS. 2012 Subaru Outback Engine Oil Pressure Switch. HEAD, SYSTEM, CYLINDER - 25240AA060 - Oryginalna część Subaru Ma plastikowy korpus złącza na górze; nie odsłonięty zacisk widełkowy, który znajduje się na tym, który jest używany do ciśnienia oleju silnikowego.

Oprócz różnicy w złączach, uważam, że może istnieć różnica w punkcie ciśnienia przełączania. Czujnik ciśnienia oleju silnikowego - ten ze złączem widełkowym - jest zaprojektowany tak, aby "przełączać" przy około 2 - 4 psi; innymi słowy, wskazuje tylko obecność pewnego, choć niewielkiego, ciśnienia.

Mechanizm AVLS wymaga znacznego ciśnienia oleju, aby dokonać mechanicznej zmiany w krzywce zaworu. W związku z tym przełącznik czujnika ciśnienia oleju diagnostyki AVLS, jak sądzę (nie testowałem żadnego, aby to potwierdzić), ma wyższy próg przełączania ciśnienia, aby sprawdzić, kiedy ciśnienie, określone przez elektrozawór przełączania oleju AVLS, jest na lub powyżej wymaganego poziomu, aby umożliwić sterowanie krzywką mechaniczne przełączanie między niskim i wysokim skokiem.

Beck Arnley 2111954 wydaje się nie pojawiać w wyszukiwaniu Google. Istnieje co najmniej jeden raport tutaj, w którym użyto czujników AVLS z rynku wtórnego (nie pamiętam marki/modelu) i okazało się, że są problematyczne.

#3 ·
Dzięki za info. Wygląda więc na to, że ktoś zepsuł samochód i zastąpił właściwy czujnik jednostką wysyłającą kontrolkę oleju. Podejrzewałem, że punkt zadziałania przełącznika może być przy innym PSI. Uczciwie mówiąc, samochód jeździł przez ostatnie półtora roku, odkąd jestem jego właścicielem, bez wyrzucania kodu P0026. Myślę, że będę musiał zdobyć odpowiednie złącze i przylutować je na miejscu, a także zamówić właściwy czujnik.

#4 ·
@bdp

Brzmi jak dobry plan. Jeśli w Twojej okolicy znajduje się złomowisko samochodowe, być może uda się zdobyć złącze. Myślę, że jest takie samo od około 2006 roku. Również, jeśli jest nowszy model Subaru, nawet czujnik ciśnienia (nieco zmieniona konstrukcja, ale w pełni zamienny).

Bardzo ważne: Nie dokręcaj zbyt mocno podczas instalacji przełącznika. To gwint stożkowy i zdarzają się przypadki pęknięcia głowicy z tego powodu. Należy również pamiętać, że strona uziemiająca przełącznika jest częścią obwodu, więc musi być dobry kontakt elektryczny między gwintami przełącznika a tymi w głowicy.

Prosimy o poinformowanie nas, co zrobisz i jak to zadziała.

#6 ·
Oto zdjęcie czujnika ciśnienia oleju, który jest tu teraz. Wygląda jak standardowy włącznik kontrolki oleju. Odbieram jutro właściwy czujnik i mam nadzieję, że to załatwi sprawę. Elektrozawór nadal wydaje się działać.
View attachment 515278
Gdzie to jest w silniku? Czy mógłbyś przesłać zdjęcie z nieco większej odległości? Mam P0026 od jakiegoś czasu włączony i wyłączony.