Subaru Outback Forums banner

Jaki jest najlepszy olej / filtr?

176K views 491 replies 100 participants last post by  bluesubie2  
#1 ·
Nie ma czegoś takiego jak "najlepsze", o ile spełnia specyfikacje wymienione w instrukcji obsługi.

• Like
Reactions: Valerie Adeagbosky
#83 ·
Jak większość rzeczy związanych z samochodami, jest to kompromis.

Czy Twój samochód stoi w temperaturze 105*F przez wiele godzin?

Czy potrzebujesz, żeby odpalał przy -40*F?

Czy go holujesz?

Ścigasz się nim?

Jakieś modyfikacje?

Wymiana oleju według przebiegu?

Na podstawie analizy zużytego oleju?

Po stronie 'czasu' harmonogramu?

#4 ·
Jaki jest najlepszy filtr oleju? :) Ani instrukcja obsługi, ani instrukcja serwisowa fabryczna (dla Outback 2017), którą przeglądałem, nie zalecają konkretnego typu filtra ani określonej "specyfikacji". Ale jest tak wiele debat na temat "filtra oleju zgodnego ze specyfikacją Subaru z ustawieniem zaworu obejściowego xyz", podczas gdy w instrukcjach NIE ma o tym wzmianki jako zalecanym, sugerowanym, a nawet zasugerowanym.

#7 ·
Olej - Cóż, OM naprawdę nie ma ewangelicznych słów na temat określonej lepkości oleju. Nie mam na myśli górnych lepkości, ale tę część OM, która mówi, że w zależności od warunków odpowiednia jest inna lepkość, czyli gęstszy olej. Problem polega na tym, że nie oferuje żadnych wskazówek poza tym.

Dla mojego samochodu każdy SN 5w-30 sprawdzi się dobrze. Ostatnim SN, którego używałem, był M1, ale obecnie używam Redline 5w-30. Znalazłem europejski Castrol 0w-30 (SL ze względu na cynk, ale poza tym SN) w moim lokalnym CarQuest.

Mam to, ponieważ przejeżdżam przez pustynie SoCal i do UT i AZ, gdzie na zewnątrz było ponad 100 stopni, z długimi wzniesieniami i pełnym samochodem. W podobnych warunkach można również użyć M1 0w-40.

W mniej ekstremalnych warunkach należy używać dowolnego oleju marki SN, takiego jak PP, PUP, M1 lub M1 EP.

Bardzo zimne warunki mogą przynieść korzyści z M1 0w-30, ale musiałoby być naprawdę zimno. Można używać tego oleju przez cały rok, jeśli chcesz.

Filtr - Używaj OEM, jeśli pomaga ci to spać w nocy. Jeśli chcesz oddalić się od rezerwatu, rozważ M1, Fram Ultra lub Wix i Napa Gold. Powody, dla których warto trzymać się OEM, zostały wielokrotnie obalone, a trzymanie się go ze względu na ustawienie obejścia jest jak bycie zauroczonym infomercialem o 1 w nocy dla ShamWow.

I chociaż OP nie pytał, jestem pewien, że chciał również zapytać o ulubioną musztardę do hot doga. Plochman's dla mnie.

#9 ·
Nie wierzę w najlepszy olej / najlepszy filtr oleju. Wierzę, że istnieje wiele złych olejów i wiele dobrych lub przeciętnych filtrów oleju. Istnieje kilka mądrych zasad, których należy przestrzegać, jeśli chodzi o olej silnikowy i filtry.

1) O ile nie masz dyplomu z chemii organicznej i / lub inżynierii motoryzacyjnej, zawsze używaj lepkości oleju silnikowego zalecanej w instrukcji obsługi.
2) Zawsze używaj oleju silnikowego wiodącej marki z klasyfikacją API zalecaną w instrukcji obsługi. Jeśli nie rozumiesz dlaczego, musisz odwiedzić tę stronę internetową. http://www.pqiamerica.com/
3) Z przeprosinami dla Brucey'ego, jeśli zamierzasz używać taniego filtra, nigdy, przenigdy nie przekraczaj zalecanego interwału wymiany oleju. Tanie filtry są zaprojektowane tak, żeby były, cóż, tanie. Tanie filtry nie są zaprojektowane tak, aby wytrzymać długo. Nie są zaprojektowane tak, aby w jakikolwiek sposób się wyróżniać. Zostały zaprojektowane jako opcja dla tanich ludzi, którzy szukają taniej konserwacji samochodu. Istnieje wiele raportów o tanich filtrach, które zawodzą, gdy są używane przez ponad 6000 mil. Jeśli chcesz stosować wydłużone interwały wymiany oleju, lepiej użyj filtra NAPA Gold / Wix, NAPA Platinum, Fram Ultra, Amsoil, Mobil 1, Micro Green lub innego filtra, który producent wyraźnie określa jako przeznaczony do wydłużonych interwałów wymiany oleju.

Istnieje ponad tuzin udokumentowanych przypadków właścicieli, którzy przejechali ponad milion mil swoim samochodem. Z nich dwa przypadki, w których udokumentowano rodzaj oleju silnikowego. Pozostałe również mogą być, ale nie udało mi się nic na ich temat znaleźć. Najlepiej udokumentowanym z tych dwóch jest BMW, które jeździło wyłącznie na Mobil 1. Powodem, dla którego jest to tak dobrze udokumentowane, jest to, że było eksploatowane w ramach badania przez firmę Mobil. Drugim jest Volvo z '65 roku, które jeździło na Castrolu do czasu wprowadzenia Castrol GTX w '67 roku i od tego czasu jeździło wyłącznie na GTX. Nawiasem mówiąc, ten Volvo przejechał ponad 3 miliony mil. Myślę więc, że niektórzy mogliby argumentować, że Castrol GTX jest najlepszym olejem silnikowym na rynku. Interesujące jest to, że żadna z marek oleju silnikowego „premium”, takich jak Amsoil, Royal Purple czy Red Line, nie zgłosiła użycia w żadnym z samochodów z milionem mil. Z pewnością pomyślałbyś, że by to zrobili, gdyby mogli. Ale tego nie zrobili. Wydaje się więc rozsądne założenie, że z wyjątkiem wydłużonych interwałów wymiany oleju, nie ma absolutnie żadnego powodu, aby wydawać ciężko zarobione pieniądze na oleje silnikowe premium, skoro Castrol GTX jest udokumentowany jako smarujący najdłużej działający samochód w historii.

#10 ·
Nie wątpię, że którykolwiek z bardziej znanych olejków butikowych mógłby przejechać samochodem milion mil, ale jeśli nie ma źródła bogactwa lub sponsorowania, myślę, że osoba prywatna zbankrutowałaby jako pierwsza. 11,49 USD / qt dla RL razy 7 równa się 80,43 USD. To 167 zmian po 80,43 USD, co daje łączną kwotę 13 045 USD. Nie dla osób o słabych portfelach.

Zgadzam się, że nie trzeba iść do butiku, aby chronić i uruchomić silnik, ale nie widzę w tym żadnej szkody, jeśli to czyjaś zachcianka. Jeśli chcesz prowadzić któryś z butików, zrób to i śpij dobrze, ale Twój portfel to odczuje.

#11 ·
Wciąż się uśmiecham, gdy myślę o najlepszym komentarzu @grossgary w innym wątku o oleju. Nie mogę go teraz znaleźć, ale parafrazując: fantazyjny olej silnikowy jest jak zakładanie kasku ochronnego do jazdy windą. Jasne, może to poprawić twoje szanse, ale prawdopodobnie i tak radziłeś sobie dobrze bez tych wszystkich kłopotów i wydatków.

#21 ·
Wciąż się uśmiecham, gdy myślę o najlepszym komentarzu @grossgary w innym wątku o oleju. Nie mogę go teraz znaleźć, ale parafrazując: fantazyjny olej silnikowy jest jak zakładanie kasku ochronnego do jazdy w windzie. Jasne, może to poprawić twoje szanse, ale prawdopodobnie i tak radziłeś sobie dobrze bez tych wszystkich kłopotów i wydatków.

To już nie rok 1950. Musisz ciężko pracować, aby znaleźć naprawdę zły olej silnikowy na sprzedaż w USA.
Mogę potajemnie zamienić zawartość twojego ukochanego w pełni syntetycznego oleju Shell Rotella T6,

z tym, co sprzedają w sklepie za dolara, który nie ma nawet nowoczesnej specyfikacji.

i pozwolić ci go używać w turbosprężarce przez standardowe 3750 mil.

wystarczy zgrzać nową, szczelną pokrywę na pojemnikach.

#12 · (Edited)
Najlepszy olej to ten, który jest zalecany / przestrzegaj wytycznych, tj. odpowiednia lepkość dla wahań temperatury podczas użytkowania, wymieniona w instrukcji obsługi.
Wraz z najlepszą ofertą na olej / filtr w najbliższym sklepie z częściami samochodowymi / akcesoriami (renomowanym).
I serwisuj regularnie, interwał zależy od użytkowania.
Zmieniam swój (olej + filtr) co 3 tys. mil lub co 6 miesięcy - w zależności od tego, co nastąpi wcześniej.

#14 ·
Przy 3k marnujesz olej i pieniądze. Olej jest ledwo używany w tym interwale.

Czasy 3k dawno minęły
Olej / filtry są tanie.
Olej jest krwią silników.
Nie warto ryzykować oszczędzania na tym.
Aby zilustrować koszty
np. koszt oleju / filtra jest mniejszy niż koszt zbiornika paliwa - jeśli zrób to sam.

Używam koloru / zawartości oleju jako wskazówki.
Olej się nie zużywa - liczy się to, co jest w nim zmieszane.

Silniki Subaru, będące płaskimi (konfiguracja boksera), są również podatne na zanieczyszczony olej / płyn chłodzący, ponieważ są w ciągłym kontakcie z uszczelkami głowicy / uszczelkami, które mogą je niszczyć, powodując wcześniejszą awarię.

https://allwheeldriveauto.com/subaru-head-gasket-problems-explained/

https://allwheeldriveauto.com/subaru-head-gaskets-problems-explained-part-ii/

Zgadzam się, jeśli jeździłbym nieprzerwanie po autostradzie / drodze ekspresowej przez 30 minut lub dłużej, wydłużyłbym interwał do maksymalnie 5 tys. mil.

Ale nie robię tego, tj. zmieszane z krótszymi przebiegami, więc trzymam się interwałów 3K. co daje co 4 miesiące.

W ciągu 41 lat motoryzacji i posiadania 12 używanych samochodów w wieku od 6 do 29 lat i mających na liczniku 60 000 - 230 000 mil i miałem tylko jedną awarię silnika z powodu wrodzonej wady konstrukcyjnej, tj.
74 HJ Holden 173 / 202 - znany z obrywania wierzchołków tłoków)

#15 ·
Hmmmmm, najlepiej nowy olej i filtr! W dzisiejszych czasach oleje są wszystkie dość podobnej jakości, ale mają nieco inne dodatki, aby różnić się od siebie. Dopóki spełnia API, jest dobry. Jeśli chodzi o filtr, trzymam się filtra Subaru, ponieważ, o dziwo, jest to najtańszy filtr dla OB w tych okolicach.

#17 ·
Nie warto ryzykować oszczędzania na tym.
Chociaż prawdą jest, że „oszczędzanie” w sensie próby zaoszczędzenia pieniędzy poprzez kupowanie niewystarczających smarów (lub czegokolwiek niewystarczającego) jest głupią grą, to w tym kontekście jest to całkowicie niedorzeczny argument, ponieważ o ile użyte smary spełniają zalecane specyfikacje Subaru, to wcale nie są one niewystarczające.

Nie ma ani jednego dowodu empirycznie weryfikowalnego, który sugerowałby, że stosowanie olejów sklasyfikowanych zgodnie z zaleceniami zawartymi w instrukcji obsługi Subaru i wymiana ich w zalecanych odstępach czasu zmniejszy żywotność lub wydajność silnika choćby o jedną minutę.

Mówiąc inaczej, nie ma weryfikowalnych dowodów na dłuższą żywotność silnika dzięki stosowaniu drogich olejów butikowych lub krótszych OCI niż w przypadku stosowania czegokolwiek, co jest w sprzedaży - przy zalecanym OCI - o ile spełnia specyfikacje producenta.

Argument „oszczędzania” jest po prostu chwytem marketingowym mającym na celu sprawienie, by poczuć, że popełniasz straszny błąd, szukając najtańszej alternatywy.
To marketing 101.
Najpierw stwórz niepokój, sugerując, że „robisz to źle” i podejmujesz ogromne ryzyko, „będąc skąpcem”, a następnie zaoferuj swój drogi produkt jako rozwiązanie. Ludzie dają się na to nabrać każdego dnia, a potem denerwują się, gdy się im to wytknie.

#18 ·
Chociaż prawdą jest, że "oszczędzanie" w sensie próby zaoszczędzenia pieniędzy poprzez kupowanie niewystarczających smarów (lub czegokolwiek niewystarczającego) jest głupią grą, to w tym kontekście jest to całkowicie niedorzeczny argument, ponieważ o ile użyte smary spełniają zalecane specyfikacje Subaru, to wcale nie są one niewystarczające.

Nie ma ani jednego dowodu empirycznego, który sugerowałby, że stosowanie olejów sklasyfikowanych zgodnie z zaleceniami w instrukcji Subaru i wymiana ich w zalecanych odstępach czasu zmniejszy żywotność silnika lub wydajność choćby o minutę.

Mówiąc inaczej, nie ma weryfikowalnych dowodów na dłuższą żywotność silnika dzięki stosowaniu drogich olejów butikowych lub krótszych OCI niż w przypadku stosowania czegokolwiek, co jest w sprzedaży - przy zalecanym OCI - o ile spełnia specyfikacje producenta.

Argument "oszczędzania" jest po prostu chwytem marketingowym, mającym na celu sprawienie, byś poczuł, że popełniasz straszny błąd, rozglądając się za najtańszą alternatywą.
To marketing 101.
Najpierw stwórz niepokój, sugerując, że "robisz to źle" i podejmujesz ogromne ryzyko, będąc "skąpcem", a następnie zaoferuj swój drogi produkt jako rozwiązanie. Ludzie dają się na to nabrać każdego dnia, a potem denerwują się, gdy się im to wytknie.
To słuszny punkt widzenia, chociaż moim zdaniem dyskusja może wykraczać poza standardowe zalecenia.

To, czego OM i standardy SAE nie przewidują i nie mogą przewidzieć, to środowisko. OM może dać ci tylko swój najlepszy pogląd na normalną i ciężką eksploatację. Oczywiście i bez większego zdziwienia, sam fakt, że SOA i wszyscy inni producenci również podają zalecany interwał dla ciężkich warunków, mówi ci, że normalny interwał nie jest idealny, ponieważ ich zalecany olej ulegnie degradacji lub będzie nieodpowiedni.

Właśnie dlatego OM idzie dalej i mówi, że dla twojego środowiska możesz potrzebować zmienić swoją lepkość. SOA po prostu robi wykształcone przypuszczenie, jak i gdzie większość ludzi będzie używać samochodu, ale oni również dają sobie wyjście. Sprytne ze strony SOA, ale wciąż mówi ci, że nawet oni nie popierają jednej lepkości dla ustalonego czasu dla wszystkich warunków.

Jedną ważną rzeczą do rozważenia jest to, że wszystkie oleje SN 5w-30 są prawie takie same. Nic więcej jak wariacje na podstawie standardu i w większości przypadków jeden jest tak dobry jak drugi i w tym tkwi problem.

Spójrz na dowolne VOAs na BITOG, a następnie UOAs dla tego samego oleju. Wydają się one wszystkie tracić swoje wartości cSt, ale także pozostają w klasie, choć na dolnym końcu. Po prostu fakt życia z olejem.

Jeśli jeździsz na dystansie, gdzie olej osiąga temperaturę i tam pozostaje, to dobrze sobie radzisz, ale dla mnie robię jednorazowe podróże krótsze niż 3 mile w niektóre dni, a olej nigdy nie osiąga temperatury, czyli jeżdżę bogato, co jest głównym powodem rozcieńczonego oleju. Rozcieńczenie go rozrzedza i obniża wartość cSt.

Używając, w moim przypadku Redline 5w-30, innego oleju niż zwykły olej SN, otrzymuję znacznie wyższą wartość cSt, więc rozcieńczenie nie jest tak dużym problemem. Myślę, że najwyższy olej cSt dostępny w Wally World ma wartość 11,1, a wiele olejów jest znacznie mniejszych. Redline ma wartość prawie 12, a Castrol Euro 0w-30 ma wartość około 12,2. Wszystkie te wartości są w klasie dla oleju 30w, ale na górnym końcu, jednocześnie spełniając wymagania klasy. Gdyby M1 lub Pennzoil oferowały 12 cSt z HTHS 3+, byłbym zachwycony, ale to się nie stanie, ponieważ cienkie oleje pomagają spełnić normy CAFE dotyczące przebiegu.

Zatem grubość kontra cienkość ma znaczenie dla analizy, a SOA sugeruje, że tak jest, w zależności od użytkowania.

#19 ·
Nie przypominam sobie żadnych dowodów, ale spekulowano, że europejskie OMy rynkowe wymieniają inną (gęstszą) lepkość niż amerykańskie OMy, a myślano, że różnica wynikała z przepisów CAFE.

Zastanawiam się, czy silniki, które tu wymagają 0-20, robią to również w Europie?

#23 ·
Nie są one wszystkim i końcem danych. Mogą pokazywać migawkę i pewne trendy, ale różne laboratoria (Blackstone, NAPA itp.) generują różne wyniki na tej samej próbce i wydają różne zalecenia.

Dane to dane, rozstrzygające... Nie powiedziałbym tak.

• Like
Reactions: BHopkins
#27 ·
Nie mogę uwierzyć, że na tym forum wciąż toczą się nowe rozmowy o oleju/filtrach... Było to omawiane tylko miliard razy lub więcej.
Jestem aktywnym członkiem na nie mniej niż 20 forach samochodowych i motocyklowych od lat i uwierzcie mi, to nigdy się nie kończy!!!!

NEPRT w zasadzie to podsumowuje. (Będziesz musiał odwiedzić forum Yamaha FJR, aby zobaczyć, co oznacza NEPRT)

:grin2:

#31 ·
Jestem zadowolony z używania oleju Farm rated Fleet Farm, jeśli mieści się w specyfikacjach producenta.

1-Jest tani
2-Jeśli jest wystarczająco dobry dla sprzętu o wartości 250 000 $, jest wystarczająco dobry dla pojazdu o wartości 10 000-40 000 $.

#44 ·
Subnz,

Mógłbym się trochę bardziej entuzjazmować twoim pomysłem zmiany za 3 tysiące, gdyby którekolwiek z twoich powiązanych źródeł rzeczywiście to mówiło. Żadne z nich tego nie robi.

Artykuł o napędzie na wszystkie koła ma prawie 10 lat, a oleje i filtry bardzo się od tego czasu rozwinęły. Po prostu wyrzucasz pieniądze bez uzasadnionego powodu.

Jest tylko olej, a olej jest tani, więc nie ma szkody w tych zmianach co 3 tysiące, ale nie ma też korzyści. Poważnie, czasy się zmieniły, ponieważ nauka i rozwój produktów znacznie się poprawiły.

Ile lat ma ten podręcznik Haynesa?

#46 ·
Najlepszy olej dla mnie to Mobil 1 0w20 z obecnym rabatem 12 $ za 5 kwart, limit 2. Dwie wymiany oleju za 28 $ to całkiem dobra cena.

Robię tylko około 2500 mil w ciągu sześciu miesięcy, więc wtedy go zmieniam. Szkoda dla mnie.

• Like
Reactions: BHopkins and subnz
#47 ·
Najlepszy olej dla mnie to Mobil 1 0w20 z obecnym rabatem 12 $ za 5 kwart, limit 2. Dwie wymiany oleju za 28 $ to całkiem nieźle.

Przejeżdżam tylko około 2500 mil w ciągu sześciu miesięcy, więc wtedy go zmieniam. Szkoda dla mnie.
Kto ma najlepszy rabat w danym momencie, jest jednym z czynników, które biorę pod uwagę przy zakupie oleju silnikowego. Mobil i Pennzoil mają tendencję do częstego uruchamiania ofert rabatowych.

Do wiadomości: każdy, kto jest zainteresowany rabatem Mobil 1, musi działać teraz. Kończy się 31 października. Mobil pozwala na kilka dni po tym, aby złożyć wniosek o rabat.

#51 ·
Przepraszam za odświeżanie tego wątku. Przeczytałem ciekawy post na innym forum pojazdów, że z umiejscowieniem filtra oleju na górze, jak w późniejszych modelach OB 2.5, sensowne jest wymiana filtra w połowie OCI. Czy ktoś ma jakieś przemyślenia na ten temat? Doceniam wkład.

#52 ·
Przepraszam, że budzę ten wątek. Przeczytałem ciekawy post na innym forum pojazdów, że z umiejscowieniem filtra oleju na górze, jak w późniejszych modelach OB 2.5, sensowne jest wymiana filtra w połowie OCI. Czy ktoś ma jakieś przemyślenia na ten temat? Doceniam wkład.
Po prostu postępuj zgodnie z instrukcją i się tym nie przejmuj.